Gewonde artsen van Artsen Zonder Grenzen na de Amerikaanse aanval.© AP

Generaal John Campbell© AFP

1 / 2
thumbnail: Gewonde artsen van Artsen Zonder Grenzen na de Amerikaanse aanval.
thumbnail: Generaal John Campbell

Artsen Zonder Grenzen: “Amerikaanse bommen op ziekenhuis waren géén vergissing”

Het bombardement door het Amerikaanse leger van het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de Noord-Afghaanse stad Kunduz was “geen vergissing”, in tegenstelling tot wat dat leger zegt. Dat heeft de voorzitter van AzG Frankrijk dinsdag in de commissie Buitenlandse Zaken van het Franse parlement laten verstaan.

“Ik denk niet dat het een vergissing was van de Amerikanen, ik ben zelfs overtuigd dat het spijtig genoeg geen vergissing was”, aldus Mego Terzian. Hij spreekt van een daad “van criminele inconsequentie.”

Generaal John Campbell, opperbevelhebber van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, erkende eerder dinsdag in de Amerikaanse Senaat de Amerikaanse verantwoordelijkheid voor het bombardement. Hij zei dat het ziekenhuis “per vergissing” als doelwit was genomen. De aanval was “gevraagd” door de Afghaanse troepen, maar “beslist” door de Amerikaanse bevelvoering, luidde het.

AzG heeft de aanval, waarbij 22 doden vielen, bestempeld als een “oorlogsmisdaad” en een onafhankelijk onderzoek geëist.

Ziekenhuis Kunduz ‘per ongeluk’ als doelwit genomen

© AP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in het Noord-Afghaanse Kunduz is zaterdag 'per ongeluk' als doelwit genomen. Dat heeft generaal John Campbell, opperbevelhebber van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, dinsdag in de Amerikaanse Senaat gezegd. Bij het Amerikaanse bombardement vielen 22 doden.

Campbell bleef er in de commissie voor strijdkrachten van de Senaat wel bij dat de als oorlogsmisdaad bestempelde aanval gevraagd was door de Afghaanse troepen. Het was de Amerikaanse bevelvoering die de beslissing nam voor het bombardement. 'We zouden nooit met opzet een beschermde medische instelling viseren', luidde het.

Artsen zonder Grenzen reageerde maandag al woedend toen Campbell zei dat het Afghaanse leger de aanval gevraagd had. De ngo beschuldigde de Amerikanen ervan 'de verantwoordelijkheid te proberen afschuiven op de Afghaanse regering.'

De generaal sprak zich ook uit voor een langer verblijf van de buitenlandse troepen in Afghanistan, nu de taliban steeds feller van zich laten horen. 'Afghanistan blijft een van de gevaarlijkste regio’s ter wereld', aldus Campbell.

In principe moeten de 9.800 Amerikaanse militairen die nu nog in Afghanistan verblijven, tegen eind 2017 teruggetrokken worden. Het is echter twijfelachtig dat de Afghaanse veiligheidstroepen het dan zonder de steun van de VS kunnen rooien.

Tegen eind dit jaar zou het aantal Amerikaanse soldaten in Afghanistan naar 5.500 moeten zakken. Obama had eerder dit jaar al aangekondigd de troepen trager dan gepland te zullen terugtrekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER