Lezen: het vordert voor geen (centi)meter

© *

Zeven weken na de start maakt onze reporter voor de derde keer de balans op. Het boeken lezen vordert voor geen meter. Letterlijk dan, want van de 57 centimeter papier die hij moet verwerken, heeft hij er welgeteld al 2 achter de kiezen.

tebt01

Pagina 152 van boek nummer één. Verder ben ik na zeven weken nog niet geraakt. Dat zijn minder dan vier pagina’s per dag. In centimeters papier klinkt het nog dramatischer. Een stapel van 25 willekeurige boeken meet 57 centimeter. De 152 pagina’s die ik al achter de kiezen heb, meten samen 2 centimeter. Vroeg of laat zal ik een enorme inhaalbeweging moeten doen.

Waaraan het ligt? De voor de hand liggende verklaring is tijdsgebrek. Maar er is meer aan de hand. Ik zou ’s avonds best wat vaker kunnen lezen. Alleen: ik verkies tv-kijken. Dat vind ik ontspannend, lezen is een opdracht. Het heeft ook iets asociaals. Wie leest, zit in zijn eigen wereld. Tv-kijken kan je samen doen.

Nochtans is meer lezen een van de voornemens die ik zelf heb aangedragen. Met overtuiging. Je verhoogt je taalvaardigheid, leert bij en krijgt nieuwe inzichten. Dat zijn - zeker voor een journalist - redenen genoeg om vaker een roman vast te pakken.

Compromis

Als er één iets dat ik hiertoe geleerd heb, is dat goeie voornemens alleen kans op slagen hebben als je ze inpast in je dagelijkse leven. In het weekend ga ik bijvoorbeeld fietsen. Weer of geen weer, desnoods snel een uurtje tussendoor. Dat is intussen een gewoonte geworden. Maar dan ook nog eens een uur lezen? Dat is een ander verhaal. Misschien vanaf dit weekend... Of nee, doe maar volgend weekend. Tenslotte begint met de Omloop Het Nieuwsblad vandaag het wielerseizoen. En als er iets waar een Vlaming geen compromissen rond maakt, dan is het wel de koers.

Stand van zaken:

Stoppen met roken: 80 procent slaagkans.

Alcohol: 60 procent slaagkans.

Boeken lezen: 30 procent

Sporten: 75 procent.

Gezond eten: 55 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer