© Jan Van der Perre

© atv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Brouwerij van Seefbier staat voortaan op eigen Antwerpse benen: drie nieuwe bieren op komst

Op het Eilandje is woensdag de brouwzaal van de Antwerpse Brouw Compagnie (ABC), bekend van het Seefbier, opgestart. Eens de productie op volle toeren draait, worden de bieren van de onafhankelijke brouwerij niet langer in Oudenaarde bij Roman gebrouwen en op vat gezet. “We willen Antwerpen opnieuw op de kaart zetten als echte bierstad, dus dit is een historisch moment”, zegt oprichter Johan Van Dyck, die in september ook drie nieuwe bieren wil lanceren.

doro

De nieuwe brouwzaal is gevestigd in het Noorderpershuis, een beschermd industrieel monument op het Eilandje. “Dat is ons grote geluk geweest, want het was verre van evident om in hartje Antwerpen nog een locatie te vinden die voor deze functie gebruikt mag worden”, zegt Van Dyck. “We zijn bovendien wel klein en onafhankelijk, maar geen microbrouwerij: er moesten grote installaties kunnen staan en we moeten bereikbaar zijn voor vrachtwagens.”

© Jan Van der Perre

ABC produceert momenteel Seefbier en het naar aanleiding van de opening van het Red Star Line Museum gelanceerde Bootjesbier. Vooral Seefbier, naar een aloud Antwerps recept dat begin twintigste eeuw in de vergetelheid raakte, is erg populair, ook buiten Antwerpen. “Zowat dertig procent van onze productie gaat zelfs naar Nederland”, zegt Van Dyck.

Gratis bier

De brouwzaal en de binnentuin van het bedrijf worden binnen enkele weken ook opengesteld voor bezoekers, die er het brouwproces kunnen volgen en een biertje kunnen drinken. “We zullen hier regelmatig nieuwe bieren aanbieden”, belooft Van Dyck. “Dat kunnen bieren op basis van oude recepten zijn, maar we willen ook tonen dat we zelf iets nieuw kunnen uitvinden. In onze installatie kan in ieder geval elk type bier worden gebrouwen. De mensen die ons geholpen hebben bij de crowdfunding om deze brouwerij mogelijk te maken, kunnen hier ook hun hele leven lang elke maand een gratis biertje komen drinken.”

‘Biergarten’

Woensdag werd het eerste brouwproces in gang gezet in de nieuwe brouwerij in het Noorderpershuis, een oude havensite op het Antwerpse Eilandje. Omdat het Seefbier een oude bierstijl om te brouwen, is het nog enkele weken wachten op de eerste biertjes van Antwerpse bodem.

“Het is de bedoeling dat het hier een bierbelevenis wordt voor bezoekers”, vertelde Karen Follens bij de opening van de brouwerij. “Het gaat hier vrij toegankelijk zijn. Er is geen inkomgeld en als je binnenkomt zit je meteen tussen de brouwketels. Je kan er dan rustig iets drinken of eten en ook vragen stellen aan de brouwers die er rondlopen. Buiten komt er binnen enkele weken een groot bierterras. Het moet een ‘biergarten’ worden zoals in Duitsland met lange tafels. We voorzien ook een kleine speeltuin.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER