Dan toch akkoord om Oekraïense crisis te ontzenuwen

© REUTERS

© EPA

© AFP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De vier partijen op het internationale overleg in Genève over de crisis in Oekraïne zijn het eens geworden over een stappenplan om een deëscalatie van de crisis te bewerkstelligen en de spanningen te verminderen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag aangekondigd na afloop van de ontmoeting.

jvt, jta

Het document verklaart dat 'alle illegale gewapende groepen ontwapend moeten worden, alle illegaal bezette gebouwen opnieuw aan hun legitieme eigenaars moeten worden afgestaan, alle illegaal bezette straten, pleinen en andere publieke plaatsen in de Oekraïense steden vrijgemaakt moeten worden'.

Het goedgekeurde document maakt ook gewag van amnestie voor iedereen die de bepalingen van het akkoord respecteert, met uitzondering van zij die 'schuldig zijn aan halsmisdaden'. Een waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet de toepassing van de overeenkomst begeleiden en controleren.

Brede nationale dialoog

Lavrov riep op tot het onmiddellijk opstarten van een brede nationale dialoog in het land. Kerry en Ashton beklemtoonden dat voor Oekraïne nu een weg naar de oplossing voor de problemen met uitsluitend vreedzame middelen is geopend. De verschillende partijen deelden ook mee dat ze 'iedere uiting van extremisme, racisme en religieuze intolerantie, waaronder antisemitisme, streng veroordelen en verwerpen'.

Volgens Kerry verwachten de Verenigde Staten dat de pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne de wapens neerleggen. Waarnemers merken op dat de formuleringen in het akkoord ook op de aanhangers van de pro-Westerse interim-regering in Kiev zijn gericht. Lavrov noemde specifiek de ultranationalistische groep Rechtse Sector (Pravij Sektor, red).

'Geen troepen naar Oekraïne'

Lavrov beklemtoonde nog dat Rusland niet van plan is troepen naar Oekraïne te sturen. 'Dat zou tegen onze fundamentele belangen zijn', aldus de Russische buitenlandminister. Volgens Kerry trekt Rusland de troepen aan de grens met Oekraïne terug, als het vredesplan degelijk wordt toegepast. In ruil zou Washington het opheffen van de sancties tegen enkele Russen onderzoeken.

Volgens Andrej Desjtsjitsa, de Oekraïense interim-minister van Buitenlandse Zaken die ook aan het gesprek deelnam, bestaan er nog steeds 'problemen' tussen Rusland en Oekraïne.

Het viertal zat donderdag langer samen dan voorzien in Genève. Er werd gewerkt aan een gemeenschappelijke verklaring die als basis moest dienen voor een vreedzame oplossing van de crisis in Oekraïne.

Poetin: 'Misdaad'

Eerder op de dag had de Russische president Vladimir Poetin de militaire actie in Oost-Oekraïne als een ‘zware misdaad’ veroordeeld. Hij sprak toen ook al de hoop uit op een diplomatieke oplossing. Poetin gaf toen wel aan dat een Russische interventie binnen de mogelijkheden lag. Dat zei hij tijdens zijn jaarlijkse ‘vraag-en-antwoord’-marathon op televisie.

Rusland zal volgens Poetin al het mogelijke doen om de Russisch-sprekende bevolking in het oosten van Oekraïne te helpen. Maar vliegtuigen en pantservoertuigen gaan de crisis niet beëindigen, stelde Poetin in zijn interview.

De president veroordeelde het geweld van de niet-gekozen nieuwe Oekraïense regering tegen de eigen bevolking. Hij had het over een ‘zware misdaad’ van de machthebbers in Kiev en waarschuwde hen voor de 'afgrond' waarop ze afstevenden.

Russisch leger actief in Krim

Poetin ontkende ook opnieuw de beschuldigingen als zouden Russische militairen betrokken zijn bij de onlusten in Oost-Oekraïne. ‘Er zijn in het oosten van Oekraïne helemaal geen Russische eenheden. Er zijn geen geheime diensten en geen instructeurs.’

Poetin gaf wel voor de eerst keer toe dat Russische militairen in de Krim actief zijn geweest. Eerder hield hij vol dat de gemaskerde mannen in camouflage-uniformen lokale 'zelfverdedigingsgroepen' waren. De annexatie van de Krim noemde hij deels het gevolg van uitbreiding van de Navo naar het oosten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen