© BELGA

Koningshooikt ontvangt EK Arabische volbloedpaarden

Zaterdag 29 en zondag 30 oktober wordt in het Azelhof in Koningshooikt het EK voor Arabische volbloedpaarden georganiseerd. De selectiewedstrijden zijn zaterdag, waarna zondag de top drie van elke leeftijdscategorie het tegen elkaar opneemt, met als inzet de Europese titel.

Ons land heeft een lange traditie in de paardensport. Jumping, eventing en dressuur zijn de meest bekende disciplines. “Als het aankomt op schoonheid behoort ons land ook tot de wereldtop”, weet EK-organisator Christine Jamar. “Vorige maand nog won België de Breeders Cup in Aken. Onze paarden zijn top, maar zijn meestal eigendom van buitenlanders. Dat zorgt ervoor dat de Belgen niet tot de favorieten behoren op het EK. Die rol komt toe aan de Oostenrijkers en de Polen. Zelf beschik ik over enkele toppaarden, maar als organisator van het EK kan ik niet deelnemen, wat logisch is.”

Met de organisatie van dit EK is Christine Jamar niet aan haar proefstuk toe. “In 1987 organiseerde ik het allereerste EK en nu zaterdag is het al de 17e keer dat ik het EK naar België haal. Het is een mix van een schoonheidswedstrijd en sport. Uiteraard moeten de paarden er perfect uitzien, maar ze moeten er ook hard voor werken. Net zoals dat in de andere takken van de paardensport het geval is, zijn voeding, trainingsarbeid en concentratie erg belangrijk. Zaterdag komen alle paarden aan de beurt, waarna de drie beste per leeftijdscategorie doorstoten naar de finales op zondag. Zes juryleden beoordelen de paarden op type, hoofd en hals, lichaam en bovenlijn, benen, stap en draf.”

Om deel te mogen nemen aan de Europese kampioenschappen is het vereist dat de Arabische volbloedpaarden in Europa geboren zijn. Ze moeten zich in de loop van het jaar tijdens andere shows, zowel binnen als buiten Europa, gekwalificeerd hebben. In tegenstelling tot de andere paardendisciplines is er geen prijzengeld verbonden aan dit EK en gaat het enkel om de eer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER