Paul Nuttall en Suzanne Evans stellen zich kandidaat voor voorzitterschap van UKIP

In Groot-Brittannië zijn Suzanne Evans en Paul Nuttall kandidaat om de nieuwe voorzitter van de Britse anti-EU-partij UKIP te worden. Beiden beloven dat ze de partij opnieuw willen verenigen. Bill Etheridge, Raheem Kassam en Peter Whittle hadden hun kandidatuur eerder al bekendgemaakt.

Sinds Nigel Farage in juli opstapte als leider van de UK Independence Party heeft de partij het niet makkelijk gehad. De ene tegenslag na de andere leidde tot instabiliteit en interne chaos. Farages opvolger Diane James stapte al na 18 dagen op als nieuwe leider, waarna Farage zelf tijdelijk weer aan het roer kwam.

De grote favoriet om de nieuwe voorzitter te worden, Steven Woolfe, stapte dinsdag uit de race en de partij. Twee weken voordien was de politicus bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht na een incident met UKIP-collega Mike Hookem. Hij beweerde dat Hookem hem tijdens een woordenwisseling had geslagen. Die laatste ontkende dat.

Wie zijn de twee nieuwe kandidaten?

Vandaag stappen er dus twee nieuwe kandidaten in de race: Suzanne Evans en Paul Nuttall. "Ik wil ervoor zorgen dat de partij minder giftig wordt en dat het gezond verstand weer de bovenhand haalt", zegt Suzanne Evans. Volgens haar was er "een beetje te veel testosteron" in de partij. Ze wil met de partij meer op het centrum focussen. "Niet het wishy washy LibDem-centrum, maar met de partij stemmen kunnen winnen bij zowel links als rechts.

Paul Nuttal laat weten dat hij beslist heeft om zich kandidaat te stellen na alle problemen in de partij. "UKIP moet opnieuw samen komen. Op dit moment kijkt de partij over de rand van een politiek klif en ofwel stappen we over de rand ofwel doen we een stap terug. Ik wil de kandidaat zijn die ons zegt om een paar stappen achteruit te zetten."

De kandidaten die al bekend waren, zijn: Bill Etheridge, Raheem Kassam en Peter Whittle. Tot 31 oktober kunnen de kandidaturen voor het voorzitterschap worden ingediend. De winnaar zal worden bekendgemaakt op 28 november.

Meest gelezen