Overstromingsvoorspellingen nauwkeuriger dankzij nieuwe neerslagradar

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft in Houthalen-Helchteren een nieuwe neerslagtoren in gebruik genomen. Samen met de weerradar van het KMI in Jabbeke, beschikt de VMM daardoor voortaan over gebiedsdekkende beelden om overstromingen nauwkeuriger te voorspellen.

De radartoren is 65 meter hoog en met zijn antenne van 4,2 diameter een geavanceerd meetinstrument dat permanent neerslaghoeveelheden binnen een straal tot 120 kilometer nauwkeurig meet. "Elke vijf minuten wordt er zowel van de locatie van de neerslag als van de intensiteit een beeld gemaakt", zegt woordvoerster Katrien Smet (VMM). "Leg je die samen, dan krijg je een film van hoe neerslag over Vlaanderen trekt. We kunnen ook aflezen in welke gebieden het meeste neerslag viel."

Die neerslagdata heeft de VMM nodig om op tijd te kunnen waarschuwen voor mogelijke overstromingen in Vlaanderen. Die informatie is belangrijk voor onder meer waterbeheerders, hulp- en crisisdiensten en het KMI, zowel voor als tijdens overstromingen. "Na hevige neerslag helpen de radarbeelden om de gebieden met schade af te bakenen."

Samen met de weerradar van het KMI in Jabbeke beschikt de VMM voortaan over gebiedsdekkende beelden van heel Vlaanderen. Daarnaast beschikt de VMM ook nog over een dicht netwerk van 41 pluviografen. Die gegevens worden gecombineerd met de radarbeelden. Met de uitkomst zal de VMM nog beter kunnen inschatten op welke locaties lokale wateroverlast zal optreden, waardoor hulpdiensten en bewoners gewaarschuwd kunnen worden om voorzorgen te nemen en schade te beperken.

Meest gelezen