Direct naar artikelinhoud

Meerdere webcamzaken spelen in Nederland

In Nederland spelen momenteel verschillende grote webcamzaken. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat er in januari in de regio Tilburg een 35-jarige man is opgepakt, omdat hij minderjarige meisjes zou hebben aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam. Hij legde die beelden ook vast. De man heeft volgens justitie via internet vermoedelijk tientallen slachtoffers gemaakt.

Meerdere webcamzaken spelen in Nederland
Beeld ANP

Dat gebeurde in elk geval in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het OM zegt dat er in Nederland mogelijk tussen de 30 en 40 slachtoffers zijn.

Hij heeft in het buitenland waarschijnlijk ook volwassen mannen opgelicht, vermoedt justitie. Deze mannen verrichtten seksuele handelingen voor de webcam, in de veronderstelling dat ze via internet contact hadden gelegd met een minderjarige jongen. Daarna zou de verdachte ze geld hebben afgeperst met het dreigement de beelden aan de politie te geven.

In Amsterdam speelt ook een webcamzaak. Het aantal geïdentificeerde slachtoffers is zover bekend nu 66. De verdachte is de 40-jarige Michel S. Hij zou over een periode van enkele jaren kinderen van 12 tot 14 jaar oud hebben misbruikt via de webcam. In januari kwam de zaak voor het eerst groot in het nieuws. Toen noemde justitie het getal van mogelijk 400 slachtoffers, mede gebaseerd op een berekening van de verdachte zelf.

Slachtoffers benaderd in chatrooms
Hij benaderde zijn slachtoffers in chatrooms. In een aantal gevallen duurde het contact soms langere tijd. De man bediende zich van verschillende aliassen en deed zich als meisje voor. Het merendeel van de slachtoffers is jongen. S. zou slachtoffers ook hebben gedreigd pornografische beelden door te sturen naar ouders of klasgenoten, om hen onder druk te zetten.

De derde omvangrijke webcamzaak betreft verdachte Frank R. (48) uit Cuijk. De politie vond in zijn voormalige woning vorig jaar ruim 144.000 foto's en 26.000 filmpjes met daarop veelal minderjarige meisjes, die voor de webcam seksuele handelingen uitvoerden. Hij maakte de beelden tussen 2005 en 2013.

Justitie vermoedt dat de man ongeveer 300 meisjes uit Nederland en België via internet heeft benaderd en aangezet tot ontucht. In zeker 11 gevallen heeft hij fysiek contact gehad, één meisje zou hij hebben verkracht. Wanneer de verdachten voor de rechter moeten verschijnen is nog niet bekend.