Bijna miljoen Britten naar voedselbank in 2013

© IMAGEGLOBE

Bijna een miljoen Britten hebben vorig jaar een beroep gedaan op de voedselbanken, een ‘choquerende’ toename van 163 procent vergeleken met 2012. Dit heeft de ngo Trussell Trust woensdag gezegd. De organisatie stelt onder meer de recente hervorming van het socialezekerheidsstelsel aan de kaak.

Jta

De Britse ngo, die 423 voedselbedelingscentra beheert, zegt dat ondanks het economische herstel 913.000 Britten in 2013 minstens drie dagen voedselhulp kregen, tegen 347.000 in 2012.

‘In de 21ste eeuw is dit schokkend’, luidde het commentaar van de voorzitter van Trussell Trust, Chris Mould. ‘Maar het ergste is dat dit cijfer slechts het topje van de ijsberg laat zien. Het omvat niet diegenen die zich tot andere systemen van hulp wenden, die in steden leven waar geen voedselbank is, die zich te veel schamen om naar de voedselbank te gaan, die minder of slechter eten’, voegde Mould eraan toe.

In een brief hebben 36 anglicaanse bisschoppen en ruim 600 kerkverantwoordelijken woensdag dringende maatregelen gevraagd aan de Britse regering.