Direct naar artikelinhoud

Blind houdt vast aan strijdplan 4-3-3

Het Nederlandse voetbal beleefde een weinig flatteuze week op het grote Europese toneel en het nationale elftal is er met de selectie van de Ajax-tieners Bazoer en Riedewald niet bepaald ouder of rijper op geworden. Maar ook zonder de nog steeds geblesseerde Arjen Robben én in de week waarin voorgoed een streep kan door het EK van volgend jaar, houdt bondscoach Danny Blind vast aan zijn gekende strijdplan.

Bondscoach gooit tactiek pas overboord als Oranje zich plaatst voor EK
Beeld anp

'Wij blijven 4-3-3 spelen', zei hij maandag in Katwijk. Dat wil zeggen: zolang de EK-kwalificatie nog geen gelopen race is. Plaatst Oranje zich alsnog voor het toernooi in Frankrijk, dan is hij bereid die bijna on-Europees aanvallende tactiek overboord te gooien. Dan wordt het spelsysteem volgens Blind mogelijk aangepast aan de tegenstander. Misschien grijpt hij wel terug naar de vijf verdedigers waarmee Louis van Gaal zijn ploeg vorig jaar stutte, op weg naar de derde plaats op het WK.

Maar eerst is er het heden, dat verder vooruitkijken overbodig maakt. Zo treedt het Nederlands elftal om te beginnen zaterdag aan in het verre Kazachstan, voor een historische, want eerste interland op kunstgras. Doet Oranje dan nog mee om een EK-ticket, dan is er dinsdag in de Amsterdamse Arena de clash met het al geplaatste Tsjechië. Afhankelijk is Nederland hoe dan ook van Turkije, dat twee punten voor ligt en als nummer 3 voorlopig aan de play-offs mag meedoen.

De opdracht is duidelijk. 'Wij moeten twee keer winnen', zegt Blind, hoewel een zege en een remise volstaan als Turkije bijvoorbeeld verliest in Tsjechië en thuis gelijkspeelt tegen IJsland. Ook IJsland is al geplaatst voor het eerste EK nieuwe stijl, waar liefst plaats is voor 24 landen.

Bondscoach gooit tactiek pas overboord als Oranje zich plaatst voor EK
Beeld anp

Belgedrag

Over 'het echte voetbal' (dixit Blind) gaat het maandag, maar ook het belgedrag van de bondscoach komt ter sprake. Daarover was de laatste dagen het een en ander te doen, vooral vanwege de telefoontjes die hij niet had gepleegd. Bij PSV en Feyenoord was gemor te horen, toen bleek dat Blind geregeld overlegt met Ajax-trainer en vroegere ploeggenoot Frank de Boer. Op de lijnen met Eindhoven en Rotterdam was het een stuk rustiger geweest.

Blind zegt de ophef niet te begrijpen. Als hij PSV-trainer Cocu of Feyenoord-coach Van Bronckhorst minder vaak had gebeld, was er volgens hem geen reden dat vaker te doen. Kent hij een speler niet goed genoeg, dan steekt hij zijn licht op bij diens trainer. 'Daarom heb ik met Van Bronckhorst gebeld over Kongolo en Van Beek. Als er aanleiding is om te bellen, doe ik dat. Maar ik ga Frank de Boer niet vragen hoe het is met Cillessen, want die ken ik al.'

Dat hij Cocu ondanks drie pogingen onlangs niet te spreken had gekregen, betekende dat Blind hem niet per se hoefde te spreken. 'Anders had ik hem wel een sms gestuurd.'

Als er aanleiding is om te bellen, doe ik dat. Maar ik ga Frank de Boer niet vragen hoe het is met Cillessen, want die ken ik al.
Bondscoach Danny Blind

Ajax-bril?

Dat hij zich laat leiden door een Ajax-hart, noemt hij onzin: 'Ik kies voor de besten.' Het zou erger zijn als hij een speler van Ajax niet meer zou selecteren om zo de kritiek over zijn vermeende voorkeur voor te zijn, vindt hij. Toch zegt Blind: 'Bij Ajax lopen meer spelers rond die in aanmerking kunnen komen voor het Nederlands elftal dan bij PSV of Feyenoord.'

Ajax levert vijf internationals aan de groep van 23, want de vervanger van Davy Klaassen werd na diens hersenschudding tegen PSV eveneens in Amsterdam gevonden: Riechedly Bazoer, 18 pas, kan zijn debuut in het grote Oranje maken. Ook hij zal de druk ervaren die op beide wedstrijden is komen te staan. Bondscoach Blind: 'Druk is altijd goed, als je er maar op een gezonde manier mee omgaat.'