"Luchtaanval Kunduz was hiërarchische fout"

Het bombardement tegen het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen afgelopen weekend in de Noord-Afghaanse stad Kunduz gebeurde "per vergissing" en was het gevolg van een "hiërarchische fout". Dat heeft John Campbell, de Amerikaanse gezagvoerder van de internationale troepen in Afghanistan gezegd in de Amerikaanse Senaat. "We zouden nooit doelbewust een beschermde medische instelling aanvallen." Artsen zonder Grenzen gelooft die uitleg niet en spreekt van een "criminele inconsequentie".

Bij de luchtaanval afgelopen weekend kwamen 22 mensen om het leven, tientallen anderen raakten gewond. De aanval wekte de woede op van de internationale gemeenschap. Artsen Zonder Grenzen reageerde verbolgen en heeft de regio intussen verlaten.

Campbell werd vanmorgen over de feiten aan de tand gevoeld in de Amerikaanse Senaat. Hij benadrukte dat de Amerikaanse strijdkrachten ingingen op verzoeken van het Afghaanse leger om luchtdekking te voorzien terwijl ze enkele talibandoelwitten aanvielen.

"Voor alle duidelijkheid, de beslissing om luchtaanvallen uit te voeren was een Amerikaanse beslissing die genomen werd binnen de Amerikaanse hiërarchie. Een ziekenhuis werd per vergissing geraakt. Wij zouden nooit bewust een beschermde medische instelling als doelwit kiezen."

De getuigenis van Campbell is de meest directe schuldbekentenis tot nog toe door het Amerikaanse leger. Washington gaf daags na de feiten toe dat het op het ogenblik van de feiten talibandoelwitten in de regio aan het bombarderen was.

Vandaag verklaarde Campbell dat hij zijn troepen de opdracht had gegeven om de procedures nog eens goed te bestuderen, om gelijkaardige incidenten te voorkomen.

AzG: "Criminele inconsequentie"

Artsen zonder Grenzen gelooft alvast niet dat de Amerikanen het ziekenhuis in Kunduz "per vergissing" hebben gebombardeerd, in tegenstelling tot wat het Amerikaanse leger zegt. Dat heeft de voorzitter van AzG Frankrijk in de commissie Buitenlandse Zaken van het Franse parlement laten verstaan.

"Ik denk niet dat het een vergissing was van de Amerikanen, ik ben zelfs overtuigd dat het spijtig genoeg geen vergissing was", aldus Mego Terzian. Hij spreekt van een daad "van criminele inconsequentie."

Debat over VS-aanwezigheid in Afghanistan

Generaal Campbell sprak zich ook uit voor een langer verblijf van de buitenlandse troepen in Afghanistan, nu de taliban steeds feller van zich laten horen. "Afghanistan blijft een van de gevaarlijkste regio's ter wereld", aldus Campbell.

Het incident in Kunduz heeft het debat over de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan alleszins opnieuw aangewakkerd. Normaal gezien zou de VS tegen eind volgend jaar de meeste zijn troepen uit Afghanistan terugtrekken. Maar dat is niet naar de zin van de Republikeinen die graag verwijzen naar de aanslagen van 11 september. "De wereld heeft Afghanistan al eens in de steek gelaten, het vergleed in chaos en dat leidde tot de zwaarste terroristische aanval ooit tegen ons land", aldus senator John McCain. "We kunnen het ons niet veroorloven om nog eens die fout te maken."

Meest gelezen