Direct naar artikelinhoud

Kandidaat-voorzitter Chung vreest voor schijnvertoning bij FIFA-verkiezing

De Zuid-Koreaanse kandidaat-voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Chung Moon-joon, vreest dat de verkiezing op 26 februari 'een farce' wordt. Volgens Chung probeert de aftredende voorzitter Sepp Blatter de verkiezing te saboteren.

Chung Mong-JoonBeeld anp

Chung hangt een schorsing van vijftien jaar boven het hoofd, aangezien de ethische commissie van de FIFA hem ervan verdenkt stemmen te hebben gekocht voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022.

De Zuid-Koreaanse miljardair beweerde dinsdag op een persconferentie in Seoul dat de ethische commissie handelt in opdracht van Blatter. 'Ze proberen niet alleen mijn kandidatuur te saboteren, maar de hele verkiezing en de FIFA zelf', zei Chung, die een verklaring van negen pagina's voorlas. De Zuid-Koreaan, voormalig vicevoorzitter van de FIFA, ontkent alle aantijgingen.

Seep BlatterBeeld reuters

Officieel kandidaat

Chung stelde zich in augustus officieel kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Hij was na Michel Platini, de Franse voorzitter van de Europese federatie UEFA, de tweede die zich aandiende in de strijd om de opvolging van Blatter. Amper een week na zijn presentatie kwam de Zuid-Koreaan al in opspraak. Hij zou in 2010 zijn medebestuursleden bij de FIFA een groot fonds voor voetbalontwikkeling hebben beloofd, in ruil voor stemmen voor de Koreaanse kandidatuur voor de organisatie van het WK 2022. Ook twee donaties die de zakenman deed aan Haïti en Pakistan werden als verdacht aangemerkt.

'De reden dat ik word aangepakt, is dat ik iets wil doen aan de huidige machtsstructuur bij de FIFA', aldus Chung. 'Die aanklachten zijn alleen bedoeld om te voorkomen dat ik voor het voorzitterschap kan gaan.'

De reden dat ik word aangepakt, is dat ik iets wil doen aan de huidige machtsstructuur bij de FIFA
Chung Mong-Joon