China en "groeilanden" wegen op wereldeconomie

Het Internationaal Muntfonds waarschuwt bij haar vooruitzichten voor een aantal risico's voor de wereldeconomie. Vooal de vertraging in China en Brazilië, maar ook de vluchtelingencrisis in Europa kunnen een schaduw werpen over de mondiale economie.

Het IMF heeft haar verwachtingen over de wereldeconomie voorgesteld in de Peruaanse hoofdstad Lima, waar over enkele dagen de top van de G20, de belangrijkste economische wereldmachten, plaatsvindt.

De instelling verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,1% zal groeien en volgend jaar met 3,6%; Dat is telkens 0,2% minder dan in juli was ingeschat. Voor de eurozone verwacht het IMF een groei van 1,5% dit jaar en 1,6% volgend jaar, ook ietsje minder dan in juli.

Na enkele jaren van herstel lijkt er dus een nieuwe afkoeling op komst te zijn en het IMF waarschuwt zowel Europa als de wereld voor een aantal risico's. Sommige daarvan zijn al oud, andere nieuw.

Eerst het goede nieuws: de Verenigde Staten en vooral India lijken nog altijd stevig te groeien. Dat laatste land is zelfs goed voor 7,3% dit jaar en 7,5% volgend jaar. India geeft daarmee China het nakijken, maar het is ook het enige groeiland dat goed boert.

Griekenland, Oekraïne en kostprijs vluchtelingen

Wat Europa betreft, waarschuwt het IMF dat de Griekse storm nog niet gaan liggen is. Dit jaar zou de Griekse economie met nog eens 2,3% krimpen en volgend jaar met 1,3%. Begin dit jaar leek Athene nochtans aan te knopen met nieuwe groei, maar de confrontatie tussen de ultralinkse regeringspartij Syriza en de internationale geldschieters hebben Griekenland opnieuw in het moeras gedreven.

Toch is niet alles kommer en kwel in Europa. Duitsland blijft wellicht nog fors groeien en na een paar jaar kwakkelen zou ook Frankrijk -de tweede economie in de eurozone- eindelijk een tandje bijsteken. Spanje -dat uit een diepe recessie komt- is nu één van de snelst groeiende economieën in Europa.

Tegelijk waarschuwt het IMF echter voor de geopolitieke risico's van het nog altijd smeulende conflict in Oekraïne en van -dat is nieuw- de wellicht hoge sociaaleconomische kostprijs van de vluchtelingencrisis voor de Europese Unie.

China remt andere "groeilanden" af

Een belangrijk risico blijft evenwel de Chinese terugval (6,8% in 2015 en 6,3% in 2016), ver beneden de doelstellingen van de regering in Peking die mikte op ongeveer 7%. Het gaat om de laagste groeicijfers van China in de voorbije 25 jaar, een cijfer dat eerder wijst op structurele dan conjuncturele problemen.

Bovendien heeft die Chinese terugval de prijzen voor energie en grondstoffen doen kelderen en landen als Brazilië krijgen daarvoor flinke klappen. Brazilië boert dit jaar met 3% achteruit en dat is dubbel zo veel als eerst geschat. Ook Rusland (-6,8% dit jaar en -6,3%) kent een forse terugval, net als Zuid-Afrika en andere groeilanden overigens.

Bovendien zou een verwachte verhoging van de Amerikaanse rentevoeten nog meer kapitaal kunnen wegzuigen uit enkele jaren geleden nog zo geroemde "groeilanden".

Meest gelezen