Waarom je voeten stinken als je zweet

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Je kent ze vast wel, mensen aan wie je liever niet vraagt om hun schoenen uit te doen. Maar eigenlijk is het niet hun schuld dat hun voeten stinken. In een video leggen de mensen achter Reactions, het online platform van de beroepsvereniging American Chemical Society, uit hoe het komt dat zweet voor geurtjes zorgt.

tib

Als het warm is, zweet je lichaam om af te koelen en je voeten zijn één van de plaatsen waar je lichaam het meest zweet. Dat zweet is op zich geurloos, maar het zit gevangen in je schoenen en sokken en vormt daardoor een ideale omgeving voor bacteriën. Vooral omdat er ook zuurstof aan je voeten kan en omdat de dode huid aan je voeten een prima voedingsbodem is voor de bacteriën.

De drie grote boosdoeners zijn methaanthiol, een organische zwavelverbinding met een indringende geur, propionzuur, een carbonzuur dat ook in sommige kazen voorkomt en isovaleriaanzuur, ook bekend om zijn penetrante geur. Deze geuren komen vrij als bacteriën zwelgen in het zweet en zich voeden met dode huid van je voeten.

Om te vermijden dat je voeten gaan stinken, kan je je voeten wassen met antibacteriële zeep, zo veel mogelijk eelt verwijderen en sokken dragen van natuurlijk, ademend materiaal zoals katoen. Laat ook je schoenen goed drogen als je ze een dagje hebt gedragen in hete temperaturen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer