We voorkomen zweet al heel ons leven op de verkeerde manier

© Shutterstock

Van bananen pellen, taart snijden en zelfs een T-shirt uittrekken: we doen tegenwoordig veel verkeerd in ons leven. En nu beweert de Amerikaanse entertainmentsite The Verge dat we zweetplekken op een verkeerde manier proberen te voorkomen.

vwh

Wie zichzelf wil beschermen tegen okselvijvers en ’s morgens na de douche anti-transpirant aanbrengt is eraan voor de moeite. Volgens de site is het beter om het product ’s avonds, voor het slapengaan, aan te brengen omdat het product tijd nodig heeft om zich te hechten aan je zweetklieren.

Linda Temmerman, diensthoofd dermatologie in het AZ Maria Middelares in Gent, bevestigt dit. ‘Ideaal is om anti-transpirant s’avonds aan te brengen. Was je oksels met zeep, droog ze goed af breng het product na een kwartiertje aan. Anti-transpirant heeft zes uur tijd nodig om in de huid te trekken en een optimale werking te garanderen. Als je het product ’s morgens aanbrengt en meteen begint te bewegen, gaat het effect verloren. Ook belangrijk: breng het drie keer per week aan en verminder daarna naar één à twee keer per week als onderhoud. Te veel anti-transpirant kan de huid uitdrogen en tot eczeem leiden.

De huidarts wijst er ook nog op dat je anti-transpirant niet mag verwarren met deodorant, die je op gelijk welk tijdstip kan aanbrengen omdat deze producten ontgeuren en zweetgeurtjes dus - tijdelijk - verdoezelen. Wie hevig transpireert zal er wellicht weinig voordeel uit halen. Dan bestaat de kans dat het parfum zich vermengt met het zweet en een sterkere onfrisse geur veroorzaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer