© Archief

106 seizoensarbeiders in ruimte voor maximaal 50 personen

De Vlaamse Wooninspectie heeft vorig jaar in de Limburgse fruitstreek een loods ontdekt waar 106 seizoensarbeiders waren ondergebracht terwijl er volgens de vergunning plaats was voor maximaal 50 personen. Bovendien kregen bepaalde kamers tot 330 strafpunten, terwijl een woning ongeschikt kan verklaard worden vanaf 15 strafpunten. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 van de Vlaamse Wooninspectie.

Belga

Voor kamers die bewoond worden door seizoensarbeiders zijn de Vlaamse regels rond woonkwaliteit al wat soepeler. Toch botst de Vlaamse Wooninspectie nog op situaties die niet door de beugel kunnen. Een opvallend voorbeeld daarvan staat in het jaarverslag van de inspectiediensten.

Bij een controle in een pand in de Limburgse fruitstreek (in het verslag wordt de betrokken gemeente niet genoemd, red.) bleek dat er 106 seizoensarbeiders waren gehuisvest op een plek voor in principe maximaal 50 personen.

Bovendien bleek de loods helemaal niet in orde. Er waren maar vijf douches en zes toiletten. In principe moet er per zes bewoners een toilet zijn en ook één bad per tien inwoners. Er waren ook andere gebreken zoals vochtproblemen, gebrekkige verluchting en verlichting en problemen met de elektrische installatie.

Dat alles samen maakte dat de kamers in de loods tussen de 216 en 330 strafpunten kregen. Dat terwijl een woning vanaf 15 strafpunten ongeschikt kan worden verklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer