Verbod op verspilling van drinkwater vanaf zaterdag opgeheven

Het verbod op het verspillen van drinkwater wordt vanaf zaterdag opgeheven. Dat meldt Vlaams minister Joke Schauvliege. Twee redenen daarvoor: het gaat regenen én de Vlaming heeft het verbod vrij goed opgevolgd.

Het algemeen sproeiverbod werd vorige week donderdag van kracht en hield in dat het in heel Vlaanderen verboden was om de auto te wassen, het gras te sproeien, zwembad te vullen of andere vormen van waterverspilling in deze tijden van droogte. Wie dat toch deed, riskeerde een sanctie.

“Het weer speelt een rol in de opheffing”, zegt woordvoerder Jan Pauwels van het kabinet-Schauvliege. “Het heeft al wat geregend de voorbije dagen - behalve in West-Vlaanderen, dat droger blijft dan de andere provincies - en de komende 36 uren zal het nog meer regenen.”

Normale peil

“Een tweede factor die meespeelt is dat het waterverbruik van de Vlaming sinds het verbod opnieuw gedaald is naar het normale niveau. De belangrijkste reden voor de maatregel was nu eenmaal dat het waterverbruik was gepiekt naar 130 tot zelfs 140% van het normale cijfer, wat nefast was voor de toch al lage grondwaterstanden.”

Volgens het kabinet-Schauvliege heeft de Vlaming het verbod goed opgevolgd. “Daags na het verbod begon de daling van het waterverbruik tot die het normale peil bereikte.”

Het kabinet waarschuwt wel dat iedereen de komende zomermaanden zuinig moet blijven omspringen met het water. “Gebruik eerst alternatieven zoals regenwater of een vijver voor je de waterleiding opendraait voor auto, gazon of stoep. Twee dagen regen volstaan echt niet om het grondwaterpeil opnieuw naar een veilig niveau te stuwen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER