MR: "Waar is het echte Waalse regeerakkoord?"

In het Waalse regeerakkoord dat gisteren is voorgesteld door minister-president Paul Magnette (PS) is amper iets te lezen over de budgettaire inspanningen die Wallonië te wachten staan. Dat is de kritiek van oppositiepartij MR, die zich afvraagt waar het echte akkoord is dat de PS en het CDH hebben gesloten. "De enige cijfers die we in de verklaring vinden zijn de paginanummers", hekelde fractieleider Willy Borsus bij de bespreking in het Waals parlement.

Het Waals Gewest zou de komende jaren 800 miljoen euro moeten besparen. De nieuwe regering wil echter pas in 2018 tot een budgettair evenwicht komen, terwijl de vorige regering daarvoor 2014 had vooropgesteld.

"Kunt u ons het echte akkoord tonen?", vroeg Borsus. "Wie gelooft er dat de regeringspartijen 800 miljoen euro zullen vinden zonder dat dat wordt gevoeld? De bevolking weet dat er moet worden bespaard, ze heeft recht op de waarheid." De MR mist naar eigen zeggen informatie over onder meer de woonbonus, de aftrekbaarheid van dienstencheques, familiale toeslagen en de institutionele visie.

De PS wierp tegen de meest progressieve meerderheden te hebben gevormd met het CDH. "In Wallonië hebben we een meerderheid die een grotere gelijkheid als voornaamste doel heeft. Een meerderheid die weigert zich in te schrijven in de neoliberale politiek waarvan we elke dag de rampzalige menselijke gevolgen zien", zei parlementslid Olga Zrihen.

Meest gelezen