© paul keyenberg

Vader en dochter maken rozenkransen van papier

Jan Verachtert (71) uit Kasterlee houdt een traditie in stand die zeker drie generaties teruggaat in de tijd. Hij maakt rozenkransen in crêpepapier of zijden papier.

paul keyenberg

De werkstukjes van Jan Verachtert - Janneke voor de vrienden - sieren kapelletjes in Kasterlee en Retie. Ook dochter Ilse Verachtert (45) heeft zich al de knepen van het vak eigen gemaakt. Jan - een gepensioneerde postbode - plooit, vouwt en knipt al vijftig jaar lang papieren rozen. Hij is erg godvruchtig en draagt trouw zorg voor het kapelletje van Onze­Lieve-Vrouw van Banneux aan de Kattenberg in Kasterlee.

Jan houdt de maand mei als Mariamaand in ere. “Elke zondag van mei, dus ook op 24 en 31 mei, is er om 13.30u een dankviering in het kapelleke van Banneux”, nodigt Jan uit. “Dat is de enige kapel in Kasterlee waar nog een rozenkrans gebeden wordt. Zo’n rozenkransgebed bestaat uit drie rozenhoedjes, elk rozenhoedje uit een reeks Onzevaders en Wees­gegroetjes. De traditie van de papieren rozen en rozenkransen als versiering voor kapelletjes gaat terug tot Elisabeth Vermeulen, de schoonmoeder van mijn grootmoeder Theresia Derkinderen. Zij maakten rozenkransen voor het kapelletje aan de Grootreesdijk.”

De traditie overleeft nu dankzij Jan en zijn dochter Ilse, die veel voorbereidend werk opknapt. “We gebruiken een strook crêpepapier met een hoogte van ongeveer twaalf centimeter”, legt Ilse uit. “Dat papier plooien en verknippen we verscheidene keren. Daarna snijden we er een gotische boog uit, waarvan we de uiteinden met een mes omkrullen. Ten slotte wentelen we het papier rond één, twee of drie vingers tot we een mooie roos hebben.”

014.85.19.52

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER