© Photo News

Noord-Ieren moeten ook na brexit nog EU-burger kunnen worden

Ook na de brexit moeten Noord-Ieren die dat wensen nog steeds EU-burger kunnen worden. Dat stelt de Britse regering in een onderhandelingsdocument over de Ierse kwestie dat woensdag is gepubliceerd.

De conservatieve regering van premier Theresa May schuift de vrijwaring van het Goede Vrijdagakkoord naar voren als topprioriteit. Dat akkoord, dat in 1998 een einde maakte aan het jarenlange conflict tussen pro-Britse protestanten en pro-Ierse katholieken, biedt inwoners van Noord-Ierland de mogelijkheid om te kiezen voor Brits of Iers burgerschap, of voor de dubbele nationaliteit.

Het echtscheidingsakkooord moet volgens Londen duidelijk erkennen dat “de mensen van Noord-Ierland een geboorterecht op zowel Iers als Brits burgerschap hebben”. Noord-Ieren met een Iers paspoort moeten dus ook na de brexit in 2019 kunnen blijven genieten van de rechten die voortvloeien uit het EU-burgerschap, menen de Britten.

Een andere Britse prioriteit is de bescherming van de ‘common travel area’ tussen Ierland en Noord-Ierland. De Britse regering wil absoluut vermijden dat er opnieuw grensinfrastructuur opduikt aan de grens en er opnieuw paspoortcontroles voor Britse en Ierse burgers ingevoerd moeten worden. Wel is niet meteen duidelijk hoe de Britten de instroom van burgers uit andere EU-landen via Ierland willen controleren.

Ook de Europese Commissie heeft al aangegeven dat ze het Goede Vrijdagakkoord en de ‘common travel area’ overeind wil houden. “Het is essentieel dat we hierover eerst een politieke discussie hebben vooraleer we technische oplossingen bekijken”, zei een woordvoerster woensdag. Een inhoudelijke reactie op de Britse voorstellen leverde ze woensdag niet. De Commissie werkt nog aan haar onderhandelingsdocument over de Ierse kwestie.

De Ierse buitenlandminister Simon Coveney begroette de Britse voorstellen over de grenskwestie, die “een weerspiegeling vormen van het discours dat de Ierse regering heeft gehouden”. Wel waarschuwde hij Londen om de gesprekken over de douaneregeling aan de Ierse grens niet te gebruiken als springplank naar een bredere discussie over de toekomstige handelsrelaties tussen de EU en Groot-Brittannië.

Tot onvrede van Londen willen de Europese onderhandelaars de gesprekken over de toekomstige handelsrelaties pas aansnijden wanneer er voldoende vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen over de financiële eindafrekening van de scheiding, de vrijwaring van de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en de Ierse kwestie. De volgende onderhandelingsronde start op 28 augustus.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER