NOS VoetbalAangepast

PEC vernedert Ajax in bekerfinale

PEC Zwolle heeft voor het eerst in de geschiedenis de KNVB-beker veroverd. In een zinderende finale werd het favoriete Ajax vernederd en te kijk gezet: 5-1.

Het duel in De Kuip begon letterlijk met vuurwerk. Al meteen na het eerste fluitsignaal vlogen uit het Ajax-vak de vuurpijlen het veld op. De wedstrijd lag daarop een minuutjestil om de rommel van het veld te verwijderen.

Nadat Ricardo van Rhijn in de derde minuten met een prachtig afstandschot Ajax op voorsprong had gezet, volgde een nieuwe lading vuurwerk uit het vak met de Ajax-supporters. De door hen afgestoken vuurpijlen en rookbommen kwamen nota bene terecht in het strafschopgebied van Ajax-doelman Kenneth Vermeer. Scheidsrechter Bas Nijhuis staakte vervolgens de wedstrijd.

PEC gemotiveerd

De gedwongen pauze duurde een klein half uur. PEC leek na de hervatting extra gemotiveerd en stond binnen een mum van tijd met 2-1 voor. Ryan Thomas scoorde eerst met een van richting veranderde inzet, even later was hij attent toen een vrije trap van Maikel van der Werff terugkwam van de paal. Er waren op dat moment pas elf minuten gespeeld.

Terwijl Ajax zocht naar een antwoord, werd het voor de Zwollenaren nog veel mooier. Guyon Fernandez kreeg de bal op de rand van buitenspel van Kamohelo Mokotjo, ging alleen op het Ajax-doel af en schoof de bal onder Kenneth Vermeer door tegen het net.

Ongeloof was af te lezen op het gezicht van PEC-trainer Ron Jans, toen Fernandez ook nog de 4-1 binnen kopte. Ajax stelde daar voor de rust alleen een schot van Krkic op de lat tegenover.

Illusie Ajax weg

Mocht Ajax nog enige illusie hebben gehad, dan was daar kort na rust weinig meer van over. Bram van Polen kreeg de bal uit de rebound voor zijn voeten en kon simpel de 5-1 laten aantekenen. PEC Zwolle bleef gedreven spelen, maar verzuimde de ellende voor de schutterende Amsterdammers nog groter te maken. Zo kopte Thomas voor open doel net naast en vergat Mateusz Klich een scherpe counter af te ronden.

De Zwollenaren kwamen verder niet veel meer op de Amsterdamse helft, maar wanneer dat gebeurde ging er meer dreiging van uit dan van de Ajax-aanvallen. Kort voor tijd had Giovanni Gravenbeek de 6-1 op de schoen, maar Vermeer bracht redding.