Direct naar artikelinhoud
Zomertijd

De zomertijd gaat in: hoe ongezond is dat?

De zomertijd gaat in: hoe ongezond is dat?

We hebben de klok alweer met zijn allen een uur naar voor gedraaid: van 2 naar 3 uur. Velen hebben moeite om zich aan de nieuwe tijd aan te passen. Maar is het ook ongezond?

Er bestaan wel degelijk studies die uitwijzen dat de overgang van winter- naar zomertijd, en omgekeerd, de biologische klok en de gezondheid kunnen beïnvloeden. Zo zou er in de dagen na de overgang een stijging in het aantal beroertes, hartaanvallen en auto-ongevallen zijn.

Dat eerste blijkt bijvoorbeeld uit een Finse studie bij meer dan 14.000 mensen van vorig jaar, die uitwees dat het risico op een beroerte in de twee dagen na de aanpassing van het uur in de lente toenam met 8 procent. Kankerpatiënten liepen in die periode 25 procent meer risico op een beroerte, mensen boven de 65 20 procent.

In 2012 toonde een Amerikaanse studie ook al aan dat het risico op een hartaanval in de eerste dagen na ingang van het zomeruur toenam met 10 procent.

Biologische klok

Heel onlogisch is dat niet, zegt dr. Jori Ruuskanen van de universiteit van Turku, auteur van de eerste studie, aan CNN. "Eerdere studies hebben al aangetoond dat een verstoring van de biologische klok omwille van andere redenen, bijvoorbeeld door shiftwerk, een verhoogd risico op beroertes met zich meebrengt."

'Wanneer we de tijd met één uur verzetten, stuurt dat onze biologische klok ernstig in de war'
Christopher Barnes, universiteit van Washington

Een overgang naar zomer- of winteruur mag dan een kleine aanpassing zijn, ze kan het slaapritme wel degelijk verstoren. "Wanneer we de tijd met één uur verzetten, stuurt dat onze biologische klok ernstig in de war", zegt professor Christopher Barnes van de universiteit van Washington, die de impact van slaaptekort onderzoekt, aan CNN. "De maandag erop hebben mensen ongeveer 40 minuten minder slaap gehad. Omdat we al begonnen met een slaaptekort, is het effect van 40 minuten aanzienlijk."

Naarmate ons lichaam en onze biologische klok zich aan het nieuwe uur aanpassen, nemen de risico's in de dagen na de aanpassing af.

Nog meer gevolgen

Studies wezen verder uit dat het aantal auto-ongevallen op de maandag na de aanpassing aanzienlijk toenam. De belangrijkste reden: vermoeide autobestuurders. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd bleek er overigens geen toename van het aantal ongevallen.

De wintertijd houdt dan wel weer een ander risico in: het verlies van een uur daglicht kan seizoensdepressie in de hand werken. Een Deense studie stelde een toename van elf procent in het aantal gevallen van depressie vast na de overgang naar het winteruur. 

Hoe voorkomt u problemen?

De beste manier om problemen te vermijden, is uw slaapritme in de dagen voordien geleidelijk aan te passen. Op het moment dat u dit leest, heeft u daar natuurlijk weinig aan. Maar er zijn nog enkele - aangename - manieren om het zomeruur probleemloos te verwerken.

Doe u zondagochtend meteen tegoed aan een gezond, deugddoend ontbijt. Voeding is een goede manier om uw lichaam duidelijk te maken dat de dag begonnen is.

Licht, en zeker zonlicht, helpt uw biologische klok aan te passen. Reden te meer om volop te genieten van het zonnige weekend.