Barco begint jaar in mineur

CEO Eric Van Zele© Photo News

De cijfers vielen iets lager uit dan verwacht. Zo bedroegen de inkomende bestellingen die werden geboekt in het eerste kwartaal van 2014 253,2 miljoen euro, een daling van 7,3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2013. De omzet daalde nog iets scherper, met 12,3 procent, van 276,3 tot 242,4 miljoen euro.

Wle

Vooral de producten voor de gezondheidszorg en de industriële sector deden het minder goed met een respectievelijke daling van 13,4 procent en 14,8 procent. Entertainment, dat zijn onder meer de projectoren, en de afdeling defensie en luchtvaart hielden zich wel staande. Dat eerste segment hield de terugloop beperkt tot net geen 10 procent terwijl in defensie en luchtvaart een stijging werd opgetekend van 8,2 procent.

“Barco’s eerste kwartaal was zwakker dan verwacht”, zei CEO Eric Van Zele. “Twee grote projecten, goed voor meer dan 20 miljoen euro, schoven door naar april en door vertragingen in de voorraadketen konden we niet leveren in lijn met de vraag. Dat was onder meer het geval voor projectoren en ClickShare. We werken hard om de kloof te dichten in het tweede kwartaal.”

Hoewel Barco bezorgd is om de impact van een steeds sterkere euro op de competitiviteit, houdt het bedrijf vast aan zijn jaarprognoses. Ze voorzien op het einde van 2014 een groei in de bedrijfskasstroom, en een gelijkaardig omzetniveau als in 2014. “Dat op basis van een groeiend orderboek, een verbetering van de brutomarges een volgehouden controle op de operationele kosten”, besluit Van Zele.