© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Kazerne Dossin en Fort van Breendonk brengen samen tentoonstelling

Op 11 april is het exact zeven decennia geleden dat Buchenwald bevrijd werd. Niet veel later viel Berlijn. De 70ste verjaardag van het einde der Duitse concentratiekampen en bij uitbreiding de Tweede Wereldoorlog wordt nu herdacht door Kazerne Dossin en het Fort van Breendonk.

Marijn Sillis

Al sinds de opening van Kazerne Dossin in 2012 is er een wisselwerking met het Fort van Breendonk. Maar nu komen het Mechelse museum en de indrukwekkende gedenkplaats langs de A12 voor het eerst samen naar buiten. Dat met een tijdelijke tentoonstelling die aan je huid blijft kleven: Bevrijding! Belgen in Duitse kampen.

In Kazerne Dossin wordt het verhaal van 'de Missie van van Zeeland' verteld. Die trok naar Buchenwald om meer dan 600 Belgische politieke gevangenen te bevrijden. Het Fort van Breendonk vertelt het verhaal van journalist Paul Lévy die in het spoor van de geallieerde troepen langs verschillende concentratiekampen en gevangenissen trok. Centraal in de tentoonstelling staan foto's van Raphael Algoet, die meteen na de bevrijding gemaakt zijn. Die beelden komen van Cegesoma in Brussel (het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, red.).

Lees het uitgebreide verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER