Dumoulin: “Ik ben niet hier om geschiedenis te schrijven door in bosjes te kakken”

© AFP

Tom Dumoulin (Sunweb) kwam in de Giro-etappe van woensdag niet in de problemen. “Ik heb me nooit zorgen gemaakt over die vroege vlucht”, verklaarde de roze trui. “Dit was al bij al een rustige dag.”

Dumoulin verloor dinsdag kostbare tijd door een sanitaire stop nadat hij darmproblemen kende. Hij zag zowel Quintana, als Nibali ruim twee minuten dichter terugnemen. Hij baalde dan ook na afloop, maar woensdag stond zijn gezicht weer wat vrolijker. “Ik voelde me goed vandaag, had geen problemen meer. Dat was al een hele opluchting na gisteren.”

Na zijn ondertussen beruchte sanitaire stop in volle finale en voor het oog van de camera is Dumoulin ook in Nederland en ver daarbuiten immers populair geworden: “Ik probeer er niet mee bezig te zijn hoe groot het nieuws is in Nederland. Ik ben hier om mij te focussen op de Giro.”

Hoe kijk je nu terug op die gebeurtenis?

“Ik ben niet hier om geschiedenis te schrijven door in de bosjes te kakken. Ik ben hier om geschiedenis te schrijven door hopelijk de Giro te winnen.”

Wat was nu het probleem?

“We weten nog niet exact wat het probleem was. We denken een combinatie van een aantal factoren. Ik moet in de toekomst beter gefocust zijn op de juiste voedingsmiddelen en die ik op het juiste moment in neem.”

Had het iets te maken met stress?

“Neen. Ik heb het probleem al vaker meegemaakt, op momenten dat ik geen stress had, of in de leiderstrui reed.”

De rit van vandaag dan.

“Bahrein-Merida probeerde het hard te maken van bij de start, daardoor moest onze ploeg harder werken dan gepland. Maar ik wist dat de kans klein was dat er aanvallen zouden komen. Zeker met de ritten van morgen in het perspectief.”

Virtueel verloor je even de roze trui aan Jan Polanc, maakt je je zorgen?

“Neen, ik wist dat die voorsprong niet zo hoog zou blijven, al moesten we wel iets harder aan de bak dan ik had verwacht. Uiteindelijk weet je dat je niet alleen staat in die achtervolging, andere klassementsrenners waren ook niet gebaat bij een voorsprong van 15 minuten. Dus moesten zij ons wel helpen. Al duurde het wel lang vooraleer ze een handje toestaken, waardoor Polanc toch nog enkele renners voorbijschiet in het klassement. Nu goed, dat was hun keuze. Zelf ben ik tevreden over deze dag. Mijn ploeg leverde sterk werk en de roze trui blijft rond mijn schouders.”

Morgen wacht een loodzware etappe...

“Er kunnen al aanvallen op de eerste klim komen. De eerste vijf in de stand misschien niet, maar renners die iets verder staan in het klassement zullen zeker proberen om een move te maken.”

Zijn er combines mogelijk met andere ploegen?

“Allianties gebeuren op natuurlijke wijze. Vandaag zag je Quick Step en LottoNL-Jumbo ook op kop rijden. Ze hadden hetzelfde doel als ons: namelijk de voorsprong van de vlucht binnen de perken houden.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen