Irak doet gooi naar titel hoogste gebouw ter wereld

© AMBS Architects

In de Zuid-Iraakse oliestad Basra staan plannen op stapel voor een nieuw gebouw, dat met een hoogte van 963 meter de Burj Khalifa in Dubai de loef afsteekt en de hoogste wolkenkrabber ter wereld zou kunnen worden.

edm

Het Brits-Iraakse architectenbureau AMBS Architects heeft zijn plannen onthuld voor een nieuw project in havenstad Basra, in het zuiden van Irak. ‘De Bruid’, zoals het nieuwe complex werd gedoopt, moet een verticale stad worden met verschillende functies en volledig zelfbedruipend dankzij onder meer zonnepanelen.

Omdat Basra, de op een na grootste stad van Irak, wordt omgeven door natuurlijke oliereserves kan de stad niet anders dan in de lucht groeien, klinkt het.

Concreet bestaat het ontwerp uit vier met elkaar verbonden torens, waarvan de hoogste met zijn 963 meter een pak groter zal zijn dan de Burj Khalifa in Dubai, met 830 meter momenteel de hoogste toren ter wereld.

Het is nog niet duidelijk wanneer de constructiewerken starten, noch wanneer het complex zal worden opgeleverd. Het is dus maar de vraag of het complex ooit de titel hoogste gebouw ter wereld zal kunnen claimen, want ook in Saudi-Arabië bouwen ze aan een toren die de kaap van een kilometer zou overschrijden.