© RR

Ziekenhuis spoort rokers aan om te stoppen

Het Heilig Hartziekenhuis stelt op woensdag 31 mei, de Werelddag zonder Tabak, zijn deuren open voor elke roker die eraan denkt te stoppen.

Chris Van Rompaey

"Roken is een stille doder", zegt dokter Stan Mariën, tabacoloog van het ziekenhuis. "Het heeft een nefaste invloed op de werking van verschillende organen. Soms manifesteren de negatieve effecten zich zonder dat je zich van enig kwaad bewust bent. Weinigen zullen bijvoorbeeld het verband leggen tussen verminderde fertiliteit en roken, terwijl mensen wel weten dat roken kan leiden tot zwangerschapscomplicaties."

“Hoewel mensen zich vaak realiseren dat in functie van hun gezondheid het wenselijk is te stoppen met roken, ontbreekt hen vaak de moed om de beslissende stap te zetten. Ook gebrek aan zelfvertrouwen kan deze beslissing beïnvloeden”, zegt ziekenhuiswoordvoerder Barbara Kempeneers.

“Daarom kan je bij dokter Mariën terecht voor rookstopbegeleiding. Door middel van motivatiegesprekken, al dan niet gecombineerd met ondersteunende medicatie (om de ontwenningsverschijnselen op te vangen) zorgt deze vorm van begeleiding een nauwgezette opvolging in de initiële fase van het stoppen. Dat kan hét verschil maken tussen succesvolle rookstop en herval.”

Op woensdag 31 mei kunt u van 14u tot 18u in de centrale hal van het Heilig Hartziekenhuis terecht voor enkele tests rond roken, fitheid, longinhoud en verslaving. Ook tabacoloog Stan Mariën staat ter beschikking voor extra vragen rond rookstopbegeleiding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER