Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen UGent

Witte rook aan UGent: compromis tussen kandidaten over rectorschap en vijf vicerectoren

Sarah De Saeger, Guido Van Huylenbroeck , Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe.

Er ligt een compromis op tafel over het rectorschap van de UGent. Voor Rik Van de Walle ligt de weg open om Anne De Paepe op te volgen, terwijl zijn uitdager Guido Van Huylenbroeck, net als vier andere professoren, vicerector mag worden. Dit wordt door verschillende bronnen aan De Morgen bevestigd.

Rik Van de Walle, huidig decaan van de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur, mag zich opmaken voor het rectorschap van de UGent. Hij heeft samen met zijn beoogde vicerector Mieke Van Herreweghe, professor taalkunde, een akkoord bereikt met het andere kandidatenduo Guido Van Huylenbroeck, huidig directeur internationalisering, en professor farmaceutische wetenschappen Sarah De Saeger. Centraal daarin zou onder meer een transparante bestuurscultuur staan.

Traditiegetrouw kent de UGent ‘slechts’ één vicerector. Als de raad van bestuur, die op 2 juni zou samenkomen, ermee akkoord gaat, komt daar verandering in. Zowel Van Herreweghe als Van Huylenbroeck en De Saeger zullen volgens het akkoord vicerector worden. 

Ook Herwig Reynaert, de decaan politieke en sociale wetenschappen die ervoor zorgde dat beide kandidatenduo’s opnieuw in gesprek gingen, en Isabel Van Driessche, professor chemie en lid van de raad van bestuur, mogen de post van vicerector opnemen.

'We gaan naar een Leuvens model. Dit is een model waarin beide kandidatenduo’s zich kunnen vinden'

Politieke gevolgen

Het compromisvoorstel heeft grote politieke gevolgen. Zo kan alleen het Vlaams Parlement het decreet wijzigen waardoor de UGent voortaan meerdere vicerectoren, in dit geval vijf, mag tellen. “We gaan, als het goed is, naar een Leuvens model”, zegt een insider. “Dit is een model waarin beide kandidatenduo’s zich kunnen vinden. Het vormt een brede basis voor alle UGent’ers om op verder te werken.” 

Naar verluidt stuurde regeringscommissaris Yannick De Clercq al een brief naar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om haar te informeren over het bereikte akkoord.

Zo kan er een einde komen aan tumultueuze rectorverkiezingen. Aan de UGent vindt de kiesstrijd al sinds 21 april plaats. Van de Walle en Van Herreweghe haalden sindsdien vijf keer de hoogste score en noteerden 58,1 procent in de voorlopig laatste ronde. Hun concurrenten Van Huylenbroeck en De Saeger eindigden toen op 32,57 procent. Hun wens om door te blijven gaan zorgde bij sommigen voor de nodige frustratie.

Persoonlijk overleg

Van de Walle, die nu niet bereikbaar was voor commentaar, stelde zo’n twee weken geleden nog vragen bij hun bedoelingen (DM 11/05). “Kunnen we aanvaarden dat het kandidatenduo dat viermaal op zeer overtuigende wijze de verkiezingen won, wordt afgestopt omdat doelbewust gebruik wordt gemaakt van een blokkeringsminderheid?" 

In de dagen daarvoor vond er al persoonlijk overleg plaats tussen de beide duo’s, maar die vergaderingen liepen met een sisser af. Van Huylenbroeck, die aangeeft komende maandag te willen reageren, stelde toen voor om verder te praten na de vijfde ronde.

"Absurd en verlammend"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) haalde op 13 mei tijdens een speech aan de UGent nog uit naar de “absurde en verlammende” verkiezingen. Ook binnen de universiteit groeide het ongenoegen, wat zich leek te vertalen in een stijgend aantal blanco stemmen. In de vijfde ronde steeg dit tot liefst 9,32 procent. Het voedde ook de geruchten over een terugkeer van huidig rector Anne De Paepe, die zichzelf niet wilde opvolgen. Maar zij liet onlangs opnieuw verstaan dat zij zich niet in de strijd wilde mengen.

Het is nu aan de Gentse kiezers, alle personeelsleden en studenten, om zich (opnieuw) uit te spreken. Zij trekken op maandag 19 en dinsdag 20 juni naar de digitale stembus. Vanaf aanstaande maandag tot woensdag kunnen nieuwe kandidaten zich nog aanmelden. Op dit moment ziet het er volgens verschillende bronnen niet naar uit dat dit zal gebeuren, al is het natuurlijk de vraag hoe dit akkoord wordt onthaald.