22 mei 2017 om 03:00
Luister naar

Formeren na bezinning

De kabinetsformatie gaat vandaag een nieuwe fase in. Het bezinningsweekend waartoe informateur Edith Schippers vrijdag opriep, is voorbij. De vraag is of partijen nu iets anders vinden dan vorige week. Schippers deed haar oproep aan de diverse fractievoorzitters omdat met alle herhaalde uitgesproken voorkeursopties geen meerderheidscoalitie valt te smeden.

Zijn de blokkades en de ‘njet’s’ die vorige week zonder veel schroom werden uitgesproken inmiddels verdampt? Zo ja, dan kan de informateur met een groep van vier fractieonderhandelaars fris en vrolijk verder onderhandelen. Het zal moeten blijken.

Schippers’ taak is, volgens een van de formatiewetten, faseren en elimineren. Je moet echt zeker weten dat de een niet met die ander in zee wil. De parlementaire geschiedenis biedt voorbeelden van een vastgelopen onderhandelingsronde die later werd vlot getrokken. Zo’n lijmpoging valt nog steeds niet uit te sluiten, meent PvdA-leider Lodewijk Asscher en hij heeft daar ook wel argumenten voor. De vier partijen waren en zijn nog steeds erg lief voor elkaar, sinds hun overleg vorige week ‘klapte’.

Een andere optie is dat Schippers D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers even apart neemt. Beiden werpen geen blokkades op, maar de inhoudelijke afstand tussen de libertijnse partij die D66 is en de orthodox-christelijke fractie is heel groot. Pechtold benadrukt dat de laatste dagen ook voortdurend. Dat kan bedoeld zijn om tegen zijn achterban te zeggen dat het heel moeilijk is, maar dat het niet anders kon. Een sessie waarin beide heren bij de informateur aanschuiven, kan duidelijkheid verschaffen of een vervolgroute met onderhandelingen tussen het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 en de ChristenUnie kans van slagen heeft. Zo niet, dan kan die optie geschrapt worden.

In die zin is deze nieuwe week in de formatie zeker belangrijk. Gaat het lukken weer serieus te werken aan een stabiel meerderheidskabinet? Tegelijk heeft Schippers groot gelijk als ze een beetje relativerend zegt dat er altijd wel een regering gevormd wordt.

De ervaringen van het kabinet Rutte-II als minderheidskabinet laten zien dat die constellatie bepaald niet slecht heeft uitgepakt voor het land. Vooralsnog is die ontsnappingsroute niet aan de orde. Maar wanneer partijen stug aan hun eigen eindje blijven vasthouden en weigeren aan te schuiven bij de informateur, of niet in staat zijn naar elkaar toe te bewegen, dan komt een minderheidskabinet wel dichterbij. Zo’n kabinet wordt gedwongen nauw met het parlement samen te werken. Dat heeft zeker ook voordelen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
d

Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken

De uitroep van Jezus 'Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten' is ook van deze tijd. Het is een vraag die niet afgeserveerd moet worden, maar juist ons hart opent voor de pijn van mensen in nood.

nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.