© AP

Twee dagen wielerfeest, maar geen truiwinnaars op na-Tourcriterium

Met de eerste VABO Cycling Tour wordt zondag in Putte de aftrap gegeven voor een tweedaags wielerfeest. Maandag start er voor de tweede keer een na-Tourcriterium. Een truiwinnaar uit de Tour is er niet bij, maar de organisatoren mikken toch weer op een geslaagd volksfeest.

kvro

Zoals dat gold voor de meeste na-Tourcriteriums in de regio, was het ook voor de organisatoren in Putte geen sinecure om een sterk deelnemersveld bij elkaar te verzamelen. Als smaakmakers worden onder meer de Nederlander Bauke Mollema, Jurgen Van den Broeck en Frederik Backaert verwacht. Uit eigen streek fietst Sean De Bie mee.

“In totaal konden we 21 profrenners strikken en negen elites zonder contract”, verduidelijkt organisator Karl Haverbeke van de vzw Putse wielerdagen. “Vorig jaar trokken we volop de Belgische kaart, nu strikten we dus ook een aantal buitenlanders. Naast Mollema verwachten we bijvoorbeeld nog de Ier Daniel Martin aan de start.”

Maar een truiwinnaar uit de Tour aan de slag zien, zit er ook in Putte niet in. “Elk jaar worden we geconfronteerd met wedstrijden die ongeveer gelijktijdig plaatsvinden”, stelt Haverbeke. “Dit jaar maakten onder meer het EK in Denemarken en de Ronde van Polen, die samenvalt met ons criterium, het niet eenvoudiger om aan grote namen te geraken. Ploegleiders geven bovendien niet altijd goedkeuring aan de renners omwille van dat drukke schema.”

Toekomst van criteriums

Een ander heet hangijzer is ongetwijfeld de prijs die tegenwoordig moet betaald worden om toprenners te laten opdraven in een na-Tourcriterium. “Elk jaar wordt het moeilijker om met een bescheiden budget toch een mooi deelnemersveld bij elkaar te krijgen”, benadrukt Haverbeke. “Dit jaar komt er nog bij dat het een veeleisende Tour werd. Sommige renners, zoals Marcel Kittel en groene truiwinnaar Michael Matthews, pasten om die reden voor de criteriums. Na afloop wil ik absoluut een aantal collega-organisatoren, renners en ploegleiders samenroepen. Ik denk dat we ons oprecht vragen moeten stellen bij de toekomst van de criteriums. Mogelijk moeten we nadenken over een andere vorm. Het idee speelt in elk geval bij heel wat collega's.”

In navolging van vorig jaar, willen ze er in Putte toch een spetterend volksfeest van maken. De gemeente trekt daarvoor zo'n 20.000 euro uit. “Vorig jaar zakten er naar schatting 8.000 bezoekers af”, weet Haverbeke nog. “Dit jaar mikken we op zo'n 10.000 tot 12.000 mensen. Op het Kerkplein staat nu ook een foodtruckfestival en we verwachten terug een aantal wielercoryfeeën op bezoek. Misschien komt ook Eddy Merckx weer kijken. Het parcours van 1,8 kilometer blijft ongewijzigd en is dus, net als vorig jaar, vrij technisch. De renners rijden vijftig rondjes, goed voor een afstand van in totaal 92,5 kilometer.”

Een dag voor het criterium, op zondag 30 juli, vindt in Putte nog de eerste VABO Cycling Tour plaats. De recreatieve fietstocht moet samen met het criterium een tweedaags wielerfeest in de gemeente laten losbarsten. Tijdens de Cycling Tour kunnen kinderen een hindernissenparcours afleggen aan Klein Boom. Uit de deelnemers worden dan een aantal gelukkigen geloot die een dag later, voor de start van het criterium, een ritje op het parcours mogen maken met een van de profs. “Dit jaar is er geen publiciteitskaravaan, dus nemen we meer tijd om de renners vooraf voor te stellen, onder andere op deze manier”, geeft Haverbeke nog mee.

www.criteriumputte.be