© Stijn Van de Sande

Toeschouwers kunnen ook zelf parcours verkennen van Maneblusser Na-Tour Criterium

In het centrum van Mechelen staat zaterdag de derde editie van het Maneblusser Na-Tour Criterium op het programma. De organisatoren zijn er opnieuw in geslaagd enkele smaakmakers uit de voorbije Tour de France naar de Dijlestad te halen.

stijn van de sande

De Italiaanse kampioen Fabio Aru is dit jaar de blikvanger van het Mechelse criterium. “Aru pakte een knappe ritzege op La planche des belles filles en droeg ook enkele dagen de gele leiderstrui”, vertelt Alexander Algoet van organisator Sportizon. “We zijn er dan ook trots op dat we de goedlachse Italiaan hebben kunnen strikken.” Walter Schroons (CD&V), Mechels schepen van Sport, vult aan: “De derde week was wat minder voor Aru, waardoor hij naar de vijfde plek zakte. Maar ik heb vernomen dat dit kwam, omdat hij zich spaarde voor het criterium.”

Verder zakken ook nog vijf andere deelnemers van de Tour af naar Mechelen. “Sonny Colbrelli pakte dan wel geen ritzege, hij is waarschijnlijk de meest flegmatieke sprinter in het peloton”, zegt Algoet. “Hij was dit jaar de beste in de Brabantse Pijl en heeft sinds kort zelfs een eigen Belgische fanclub.” Ook Frederik Backaert en Guillaume Van Keirsbulck staan zaterdag aan de start. Zij vielen in de Tour op door hun aanvalslust. Van Keirsbulck, die dit seizoen onder andere Le Samyn won, ging in de vierde etappe zelfs 191 kilometer alleen in de aanval.

“Dat is nog niet alles, momenteel zijn we nog in onderhandeling met enkele andere renners”, vertelt Algoet. “We praten met John Degenkolb, de winnaar van ons criterium vorig jaar, Daniel Martin en ritwinnaars Gerraint Thomas en Arnaud Démare. We proberen zeker twee van hen nog vast te leggen. Maar natuurlijk vergeten we de renners uit de regio niet. Zo zijn de broers Laurens en Diether Sweeck er weer bij en ook Europees kampioen veldrijden Toon Aerts is van de partij. In totaal staan er zo’n 25 renners aan de start.”

Gesigneerd shirtje

Het criterium wordt rond 19.30u op gang geschoten, maar de randanimatie begint om 16u. “Dit jaar stellen we voor het eerst het parcours, dat verkort werd tot 1,4 kilometer, open voor het grote publiek”, klinkt het. “Zo willen we de Mechelaars nog dichter bij het evenement betrekken. Tussen 16 en 17u kan iedereen zo veel rondjes komen fietsen als hij zelf wil. Per gereden rondje krijg je een tombolalotje. Die gaan na afloop allen in een grote pot en de winnaar krijgt een gesigneerd shirtje van een van de grote namen en twee tickets voor het vipcafé.”

“Maar er is nog veel meer”, vertelt Algoet. “Vooraf aan de wedstrijd rijdt de reclamekaravaan over het circuit en ook de jeugdinitiatie keert terug. Jonge wielrenners kunnen dan samen met hun idolen een koppeltijdrit rijden. Op die manier willen we de wielersport aantrekkelijker maken bij de jeugd. Nadat de renners hun zestig rondjes hebben afgewerkt, is er ook nog een optreden van De Grietjes. Het wordt een groot wielerfeest.”