© Koen Bauters

Energiek dEUS maakt er greastest hits van op Suikerrock

Als je een hele zomer lang maar één optreden geeft, doe het dan zoals dEUS dat zaterdagavond deed op Suikerrock. OK, Tom Barman kwam soms wat komisch over in dat Hawaii-hemd en Mauro Pawlowski konden we heel af en toe betrappen op een foutje. Maar hey: na 22 jaar 10.000 bezoekers van een stadsfestival zo laten meezingen, het is maar weinigen gegeven.

FiVr, Belga

Met uitzondering van een passage op het Jazz-festival in Gent op 16 juli was dit concert het enige dat dEUS dit festivalseizoen geeft. Het leek er zaterdagavond op dat de groep de energie van vele concerten samenbalde in dat ene optreden in Tienen. De vier goddelijkheden begonnen zelfs zowaar enkele minuten te vroeg aan hun set!

Tieners zal je echter nog maar zelden tegenkomen op de groep die in de jaren 90 meer (hits) scoorde dan Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Eden Hazard samen op het voorbije EK voetbal. Zij gingen tijdens de ruim 100 minuten durende show liever kijken naar een van de dj-sets rond de Grote Markt van Tienen. Na David Gilmour en Deep Purple al aan het werk te hebben gezien op hetzelfde podium, vroegen we ons af waarom Suikerrock niet stilaan het suffix 'Classic' begint toe te voegen aan haar naam.

Tom Barman en co. brachten wat een festivalpubliek verwacht van een band: een greatest hits. 'Via' werd al meteen luidkeels meegezongen, en op 'The Architect' konden zelfs de oudste benen niet blijven stilaan. 'Constant Now', het chaostische 'Instant Street', 'Sirens', ''Little Arithmetics', het ingetogen 'Nothing Really Ends', Hotel Lounge', het Franstalige 'Quatre Mains', het dreigende 'Theme from Turnpike',... dEUS bewees telkens opnieuw tijdens dat ze als geen ander variatie in een sowieso al steengoede set kunnen brengen. Afsluiters 'Roses', 'Bad Timing' en 'Suds & Soda' waren als een sprint op de Mont Ventoux: de laatste energie die de groep er nog uitgeperst kreeg, bracht iedereen die op de climax gewacht had in extase.

Hopelijk komt dEUS snel nog eens keertje uit de studio voor een nieuwe show als de deze. En dat de ouders van de in Tienen afwezige tieners hun kroost dan desnoods meeslepen!

Eerder op de dag was er op de Grote Markt al veel ambiance met de optredens van Tourist LeMC, Alice On The Roof en Balthazar. Het goede weer - althans overdag - lokte zaterdag ook in het niet-betalende deel van het festivalcircuit veel volk naar de Tiense binnenstad. Op de Veemarkt waren dj’s actief zoals Nille&Pedroz en Skyve.

Zondag is het traditioneel de familiedag op Suikerrock. Marco Borsato is headliner voor de reeks betalende concerten op de Grote Markt, die overigens uitverkocht is. Voorts zijn zondag onder meer ook The Corrs, Stan Van Samang en Emma Bale van de partij.

Deep Purple soleert Suikerrock naar rockende start

Een dag nadat David Gilmour (ex-Pink Floyd) optrad op de Grote Markt in Tienen, betrad met Deep Purple vrijdagavond een andere rocklegende het podium. De Britse hardrockgroep leverde voor een goed gevulde Grote Markt een energieke afsluiter van de eerste avond van het driedaagse Tiense stadsfestival Suikerrock, waar eerder de dag ook The Kids, The Sore Losers en Zornik op het hoofdpodium speelden.

Deep Purple, met in de bezetting de oude gloriën Ian Gillan (zang), Roger Glover (bass) en Ian Paice (drums), die inmiddels hersteld is van een kleine beroerte waarmee hij midden juni in Stockholm geconfronteerd werd, opende sterk met “Highway Star”. Ook de hit “Strange Kind of Woman” werd al vroeg in de set gespeeld. Met bekende nummers als “Space truckin” en “Smoke on The Water” werd de set afgesloten waarna in de bisnummers ook nog “Black Night” gespeeld werd. Deep Purple zou echter Deep Purple niet zijn als alle bandleden de kans kregen om ellenlange solo’s ten gehore te brengen...

Organisator Walter Kestens was zeer tevreden over de eerste dag. “De markt en de Veemarkt vol! Veel volk in de stad. Veel sfeer en ambiance”, aldus Kestens.

Naast de betalende concerten op de Grote Markt omvat Suikerrock ook nog een gratis toegankelijk festivalcircuit in de stad met dj’s op de Veemarkt en een Acoustic Stage in een zijstraat. Zaterdag spelen onder meer dEUS en Balthazar op het hoofdpodium. De traditionele familiedag op zondag wordt afgesloten door The Corrs en Marco Borsato. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag is er in de Peperstraat een tentoonstelling over de geschiedenis van het festival.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER