Opnieuw extra veiligheidscontroles op luchthaven van Schiphol

Op de luchthaven van Schiphol in Nederland zijn er ook vandaag nog extra veiligheidscontroles. Die hebben gisteren lange files veroorzaakt en sommige passagiers misten zelfs hun vlucht. Agenten controleren auto's vóór ze richting de vertrekhal en parkeerterreinen kunnen doorrijden. De extra controles kwamen er na een signaal van terreurdreiging. Maar wat dat "signaal" precies is, is niet bekendgemaakt.
AFP or Licensors

Hoelang de antiterreurmaatregelen van kracht blijven op Schiphol, is koffiedik kijken. "We raden iedereen aan om op tijd van huis te vertrekken. De marechaussee (politie, red.) heeft aangegeven dat de maatregelen duren zolang ze nodig zijn voor de veiligheid van de reizigers", luidt het bij Schiphol.

Met een "signaal" van terreurdreiging wordt in Nederland bedoeld dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag, en dat er ook geen specifieke personen in beeld zijn. "Signaal" is wel alles van gerucht tot tip. Maar er is dus te weinig informatie om bijvoorbeeld de luchthaven af te sluiten.

De maatregelen vallen net samen met een van de drukste weekends voor de luchthaven. Gisteren leidde dit al tot vertragingen en waren taferelen te bespeuren zoals eerder al op Zaventem te zien was: vakantiegangers stapten uit de auto, en liepen met hun koffers op de A4 om tijdig hun vlucht te halen.

De controles hebben evenwel geen invloed op het vliegverkeer. "Alle vluchten vertrekken zoals gepland", laat een woordvoerster van Schiphol weten.

Meest gelezen