Manifestatie van 30.000 Erdogan-aanhangers in Keulen: extreemrechtse betoging tegengehouden

De manifestatie in Keulen van 30.000 tot 40.000 aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is vreedzaam verlopen. Het hoofd van de politie in de Duitse stad toonde zich na afloop tevreden. "De hele inzet is positief verlopen", aldus Jürgen Mathies zondagavond.

FiVr

Bij een tegenbetoging van extreemrechts heerste dan weer zo'n agressieve sfeer, dat de politie daar een einde aan moest maken. Een groot deel van de ongeveer 300 deelnemers was onder invloed van alcohol. De andere drie tegenbetogingen verliepen zonder incidenten, aldus Mathies. In totaal waren in Keulen 2.700 agenten ingezet. De politie hield ook het waterkanon paraat. Eerder had de politie bericht dat er "ongeveer 20.000 deelnemers" waren bij de start van de grote manifestatie van Erdogan-hangers.

Oppositie

De manifestatie werd georganiseerd door de Europees-Turkse organisatie UETD onder het motto “Ja aan democratie, neen aan de coup”. Er werden toespraken gegeven van vertegenwoordigers van alle Turkse partijen, inclusief de oppositie, aldus secretaris-generaal van EUTD Buelent Bilgi.

De autoriteiten hadden overwogen om de manifestatie niet toe te laten moesten er hooggeplaatste leden van de Turkse regering aanwezig zijn, en hadden de veiligheidsmaatregelen verscherpt. De organisatoren wilden op het einde van de manifestatie live een videoboodschap van president Erdogan uitzenden, maar dat werd door de politieleiding verboden.

De politie telde tot 40.000 manifestanten. Het ging om mensen met Turkse roots vanuit heel Duitsland, maar er waren ook 32 bussen vanuit België naar Keulen afgezakt.

Gülen

In Duitsland wonen ongeveer drie miljoen mensen van Turkse afkomst, en de couppoging van 15 juli heeft gezorgd voor veel onenigheid binnen de gemeenschap. President Erdogan beschuldigt zijn tegenstander Fethullah Gülen ervan achter de coup te zitten, en die beschuldiging zorgt, ook in ons land, voor wrevel tussen de aanhangers van Erdogan en die van Gülen. In Duitsland wonen naar schatting 100.000 aanhangers van Gülen. Na de staatsgreep kwamen ook al voor- en tegenstanders van Erdogan en Gülen op straat in Duitsland.

2.700 agenten

De stad Keulen had uit angst voor rellen en geweld 2.700 politieagenten ingezet om de manifestatie in goede banen te leiden. Burgemeester van Keulen Henriette Reker liet weten dat ze talrijke brieven, e-mails en telefoontjes had gekregen van bezorgde burgers.

Er waren zondag in de stad ook vier tegenbetogingen. Een van die tegenbetogingen werd georganiseerd door de extreemrechtse beweging Pro NRW, terwijl een van de drie andere manifestaties zich net richtte tegen de opmars van extreemrechts.

De politie maakte al snel een einde aan een manifestatie van aanhangers van extreemrechts. De agenten riepen de 250 deelnemers op het plein voor het station te verlaten, omdat ze voorwaarden hadden geschonden. Met de politie was afgesproken dat de deelnemers enkel ter plaatse mochten betogen. Niettemin maakten enkele deelnemers, volgens de politie ook tot geweld bereid zijnde hooligans, zich klaar voor een mars.

De oorspronkelijk geplande optocht van extreemrechts zou onmiddellijk langs de plaats waar de grote Turkse manifestatie van aanhangers van president Erdogan trekken. De politie maakte later bekend dat dit toch niet mocht gebeuren.

Volkslied

De deelnemers zongen het Turkse volkslied en daarna het Duitse. Vervolgens werd een minuut stilte gehouden ter ere van de slachtoffers van de mislukte staatsgreep.

Tijdens de manifestaties in Keulen verspreidde de politie van de Duitse stad informatie op Twitter en Facebook in het Turks en in het Duits. "We wensen iedereen in Keulen een vreedzaam verloop van de manifestaties #koeln3107", klonk het in een eerste tweet, die de politie in beide talen uitstuurde. In de stad werden ook veel Turkstalige agenten ingezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER