Direct naar artikelinhoud

Robben mist wedstrijd tegen Turkije door blessure

Oranje incasseerde donderdag in Amsterdam tegen IJsland de derde nederlaag in groep A (0-1), waardoor rechtstreekse kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Frankrijk verder uit beeld is geraakt. Volkskrant.nl blogde live vanuit de Amsterdam ArenA. Lees het hieronder terug.

Arjen Robben verlaat het veld met een blessure.Beeld anp

23:58 donderdag 3 september 2015

Arjen Robben mist zondag de cruciale uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije in de EK-kwalificatie. Hij heeft te veel last van de liesblessure die hij donderdagavond opliep in de eerste helft van het verloren duel met IJsland. Bondscoach Danny Blind heeft Jeremain Lens opgeroepen als vervanger van Robben, Virgil van Dijk neemt de plek in de selectie over van de geschorste Bruno Martins Indi.

Oranje moet zondag minimaal gelijkspelen om Turkije, vierde in de poule, achter zich te houden. Het elftal van Blind bekleedt op dit moment de derde plaats in de groep. Die klassering geeft uiteindelijk recht op deelname aan de play-offs.

23:17 donderdag 3 september 2015

Ondanks de derde nederlaag in zeven kwalificatiewedstrijden houdt Arjen Robben hoop op deelname aan het EK van volgend jaar. De aanvoerder van Oranje erkent wel dat in de resterende drie wedstrijden niets meer fout mag gaan. 'Het kan nog altijd, dat moeten we meenemen', aldus Robben. 'We moeten proberen om heel snel de koppies weer omhoog te krijgen.'

De spelers van het Nederlands elftal hoorden na de nederlaag tegen IJsland dat Turkije, de concurrent in de strijd om de derde plaats, in eigen huis punten had laten liggen tegen Letland (1-1). Daardoor blijft Oranje één punt voor staan op de Turken. 'Dat is een schrale troost', erkent Robben. 'We hebben de derde plaats nog steeds in handen, dat betekent play-offs. Alles is nog mogelijk, we hebben het nog steeds in eigen hand. Deze nederlaag is een heel grote teleurstelling, maar het mooie aan voetbal is: je krijgt toch weer een nieuwe kans. Die moeten we met beide handen aangrijpen.'

Arjen Robben in duel met IJslandspeler Birkir Bjarnason.Beeld anp

22:57 donderdag 3 september 2015

Letland heeft het dolende Nederlands elftal een handje geholpen in de EK-kwalificatie. De Letten pakten bij Turkije vlak voor tijd een punt, dankzij een treffer in blessuretijd van Valerijs Sabala: 1-1. Daardoor blijft Oranje de Turken voor in de strijd om de derde plaats, die nog een weg biedt richting het EK van volgend jaar in Frankrijk.

Het gastland miste in Konya kans op kans, totdat Selçuk Inan in de 77e minuut de Turken alsnog aan de bevrijdende openingstreffer hielp. Daarmee leek de ploeg van bondscoach Fatih Terim over het Nederlands elftal te gaan in groep A, maar Sabala trok de stand in de extra tijd gelijk. Turkije heeft negen punten en ontvangt zondag Oranje, dat tien punten heeft.

22:37 donderdag 3 september 2015

Het eindsignaal klinkt. Een zwak Oranje kon het niet bolwerken tegen IJsland. De rode kaart voor Martins Indi, de blessure van Robben en de strafschop voor IJsland waren sleutelmomenten in Oranjes nadeel.

Twitter bericht wordt geladen...

22:34 donderdag 3 september 2015

De blessuretijd is ingegaan. Er worden minimaal drie minuten toegevoegd aan de wedstrijd.

Beeld anp

22:32 donderdag 3 september 2015

Het zijn de IJslanders die het feestje vieren in de ArenA. Bij een overwinning kunnen zij de tickets naar het vasteland van Frankrijk alvast gaan boeken.

22:31 donderdag 3 september 2015

Oranje wordt iets sterker in de slotfase, en illustreert dat met een aantal doelpoginkjes. Maar ook het schot van Davy Klaassen - laag in de rechterhoek, mist kracht.

22:27 donderdag 3 september 2015

Olafur Skúlason vervangt aanvoerder Aron Gunnarsson.

22:25 donderdag 3 september 2015

Wesley Sneijder dwingt Halldórsson een hoekschop weg te geven, de corner is in twee instanties klemvast voor de doelman.

22:24 donderdag 3 september 2015

Georgino Wijnaldum verlaat het veld. Zijn plaats wordt ingenomen door Quincy Promes.

22:23 donderdag 3 september 2015

Wijnaldum schiet met binnenkant voet te slap in om voor gevaar te zorgen op een voorzet van rechts.

22:16 donderdag 3 september 2015

Oranje weet keeper Halldórsson geen enkel moment in verlegenheid te brengen. Illustrerend is dat Wesley Sneijder met de bal aan de voet wanhopig gebaren maakt naar zijn aanval, war hij de bal zelden kwijt kan. Ondertussen blijft IJsland, dat niet de behoefte heeft erg veel man voor de bal te hebben, kleine mogelijkheden creëren.

Oranjespelers balen na tegendoelpuntBeeld anp

22:14 donderdag 3 september 2015

Cillessen moet twee keer in één minuut redden, en doet dat naar behoren. Oranje wordt na een wat sterkere fase wel weer teruggedrongen op eigen helft.

22:10 donderdag 3 september 2015

Luciano Narsingh speelt geen sterke wedstrijd aan de rechterkant, en illustreert dat door een bal volledig verkeerd te raken, waarmee hij een aardig verzorgde aanval van Oranje om zeep haalt.

22:07 donderdag 3 september 2015

Kollbein Siurdsson verlaat het veld en wordt vervangen door de 37-jarige Eidur Gudjohnson, die in het verleden onder andere uitkwam voor Barcelona en Chelsea.

22:04 donderdag 3 september 2015

Ook de concurrenten van Oranje hebben het moeilijk. Nummer 2 Tsjechië staat op achterstand tegen Kazachstan. Turkije staat nog gelijk tegen Letland.

21:59 donderdag 3 september 2015

Centrale verdediger Árnason krijgt geel voor een overtreding op Depay, waar geen bal in de buurt is. Daaraan vooraf ging een aanval, opgezet met een splijtende pass vanaf het middenveld van Wesley Sneijder op Narshingh.

21:54 donderdag 3 september 2015

Sigurdsson benut de strafschop. Cillessen zit er nog wel aan, maar kan niet keren.

21:50 donderdag 3 september 2015

IJsland krijgt een strafschop voor een overtreding van Van der Wiel op Bjarnason.

21:47 donderdag 3 september 2015

Kolbeinn Sigthórsson trapt af voor de tweede helft.

21:39 donderdag 3 september 2015

Het is rust in Amsterdam. Na een rampzalig verlopen eerste helft kan Oranje zich slechts vasthouden aan het feit dat het duel vooralsnog doelpuntloos is gebleven.

21:29 donderdag 3 september 2015

Volkskrant-verslaggever Willem Vissers vindt de rode kaart voor Martins Indi terecht: 'Het is niet ingewikkeld, een slaande beweging is rood. Wegwezen.'

Martins Indi is de enige speler die twee keer direct rood ontving bij Oranje. De vorige keer was in een oefenwedstrijd tegen Italië.

21:24 donderdag 3 september 2015

PSV-verdediger Jeffrey Bruma completteert de verdediging van Oranje weer. Dat gaat ten koste van Klaas-Jan Huntelaar. Het publiek ini de ArenA is het daar niet mee eens; er klinkt een fel fluitconcert.

21:22 donderdag 3 september 2015

Nog meer rampspoed voor bondscoach Blind. Centrale verdediger Bruno Martins Indi krijgt direct rood voor een slaande beweging richting oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson, die zelf geel krijgt.

21:15 donderdag 3 september 2015

We zien Robben niet meer terug, de aanvoerder moet met een blessure afhaken. Luciano Narsingh is zijn vervanger.

Arjen Robben in de mangelBeeld anp

21:14 donderdag 3 september 2015

Met tien man op het veld, sticht Oranje via Depay gevaar. Huntelaar komt net te kort om zijn voorzet van links te kunnen raken.

21:12 donderdag 3 september 2015

Arjen Robben lijkt een blessure te hebben opgelopen, na overleg loopt hij de catacomben in. Of hij ook daadwerkelijk wordt gewisseld is nog onduidelijk. Luciano Narsingh is aan zijn warming up begonnen.

21:03 donderdag 3 september 2015

Robben schiet een makkelijk gegeven vrije trap via de rug van zijn eigen spits Huntelaar een klein metertje links van de paal. In die aanval was een hoofdrol voor Memphis Depay, die de aanval achter zijn standbeen langs opzette.

21:01 donderdag 3 september 2015

Oud-bondscoach Bert van Marwijk, die in 2010 met Oranje de WK-finale bereikte, speelt op dit moment met zijn nieuwe land Saoedi-Arabië een kwalificatiewedstrijd tegen Timor-Leste. Na 32 minuten spelen staat het al 5-0. Voor het verdere verloop van de wedstrijd verwijzen we u naar deze link.

Bert van MarwijkBeeld reuters
Beeld anp

20:59 donderdag 3 september 2015

Nederland en IJsland stonden elf keer eerder tegenover elkaar. Nederland wist negen keer te winnen, IJsland won de alleen de laatste ontmoeting. Eenmaal werd er gelijk gespeeld.

Bondscoach Danny Blind met Arjen Robben (L) en perschef Bas Ticheler (R)Beeld anp

20:57 donderdag 3 september 2015

Hannes Halldorsson weet dat Arjen Robben van rechts naar binnen gaat komen om met rechts te schieten. De eerste keer dat Robben dat doet is in de achtste minuut, maar de bal is recht op de keeper. Klemvast.

20:53 donderdag 3 september 2015

De eerste grote kans is voor IJsland. Rechtshalf komt voor open doel een teen te kort op een voorzet van rechts.

20:50 donderdag 3 september 2015

Arjen Robben is de nieuwe aanvoerder bij Oranje. Hij neemt de band over van Robin van Persie, die op de bank begint. Robben versiert in de vierde minuut de eerste corner, maar krijgt hem via een korte variant met Sneijder niet op een Nederlands hoofd.

6. Kazachstan: 1 punt

De nummers 1 en 2 gaan naar het EK. Dat geldt ook voor de beste nummer 3. De overige acht nummers 3 spelen een play-offwedstrijd, en kunnen op die manier alsnog de finale bereiken. Oranje speelt na IJsland nog uit tegen Turkije en Kazachstand en thuis tegen Tsjechië.

20:46 donderdag 3 september 2015

Spits Klaas-Jan Huntelaar heeft afgetrapt.

20:40 donderdag 3 september 2015

Bij IJsland staat Hannes Halldórsson onder de lat. De 31-jarige keeper is pas sinds 2013 full-prof, voor die tijd had hij er een baan naast als videoproducent. Sinds dit seizoen verdedigt hij het doel bij NEC Nijmegen.

Halldórsson maakte tot nu toe een zwakke indruk in de eredivisie. Bij drie van de vijf tegendoelpunten die hij moest incasseren, ging hij niet vrijuit. Steeds ging het om schoten van buiten het strafschopgebied.

Beeld anp

20:39 donderdag 3 september 2015

Oranje kwam in deze kwalificatiereeks vaak niet sterk uit de startblokken, met veel tegendoelpunten in de beginfase van de wedstrijd. Al drie keer kwam het team van de inmiddels gestopt Guus Hiddink op achterstand binnen 20 minuten. Zo ook tegen IJsland, via een Gylfi Sigurdsson in de tiende minuut. Bovendien lukte het alleen tegen Letland om in de eerste helft zelf tot scoren te komen.

Oud-bondscoach Guus HiddinkBeeld anp

20:12 donderdag 3 september 2015

IJsland speelt met elf 'Sons': 1. Hannes Halldorsson 2. Birkir Saevarsson 6. Raganar Sigurdsson 7. Birkir Bjanason 9. Kolbein Sigthórsson 14. Kári Ánarson 15. Jón Dadi Bövarsson 17. Arnon Gunnarsson (C) en 23. Ari Skúlason.

20:10 donderdag 3 september 2015

Danny Blind kiest op rechtsback voor Gregory van der Wiel, ondanks dat hij zijn basisplaats bij Paris st. Germain verloor. Voor Georgino Wijnaldum en Davy Klaassen is plek ingeruimd op het middenveld.