© REUTERS

EK. Avond vol pech voor Nederland, Bale bevrijdt Wales

Het gaat niet goed met Nederland. Onze noorderburen verloren thuis van IJsland en kunnen rechtstreekse kwalificatie voor het EK wel vergeten. Wales won ook, met dank aan alweer Gareth Bale. Het kan zich zondag al plaatsen, als het Israël klopt.

maj

In groep B, waarin ook onze Rode Duivels zitten, ontving nummer vier Cyprus leider Wales. Het was lang wachten op doelpunten, maar wie anders dan Gareth Bale brak de ban? In de 82ste minuut kopte hij de bal knap in de in de hoek, zijn zesde doelpunt in deze campagne. Als Wales zondag thuis Israël klopt, gaat het zeker naar het EK.

Israël had zoals verwacht geen moeite met rode lantaarn Andorra. Na 45 minuten was het al 4-0. Zahavi, Biton, Hemed en Dabour waren de doelpuntenmakers. Na rust werd er niet meer gescoord. Israël telt nu twaalf punten, twee minder dan de Rode Duivels.

Paniek bij Nederland

Nederland speelde in groep A tegen groepsleider IJsland. Arjen Robben startte sterk, maar moest al na een half uur geblesseerd naar de kant. En alsof dat niet genoeg was voor Oranje kreeg Bruno Martins Indi een rode kaart na een slag aan Kolbein Sigthorsson. Tot grote onvrede van het publiek verving bondscoach Danny Blind vervolgens spits Klaas-Jan Huntelaar door verdediger Jeffrey Bruma. Maar het werd nog pijnlijker, want in de tweede helft beging Gregory Van der Wiel een strafschopfout. Sigurdsson joeg de bal voorbij Jasper Cillessen. IJsland raakte daarna ook nog eens de paal. De eilandbewoners hebben aan één punt in de drie resterende wedstrijden genoeg om volgend jaar in Frankrijk hun kunnen te mogen tonen.

Nummer twee Tsjechië ging in de slotfase voorbij Kazachstan (2-1) en staat met nog drie matchen te spelen al zes punten voor op Oranje. Dat mag de Let Valerij Sabala danken. Die scoorde in en tegen Turkije de 1-1 in de 91ste minuut. Had Turkije gewonnen, dan had het Nederland ingehaald. Nu blijft Oranje derde, een plaats die recht geeft op de barrages.

Italië met veel moeite

In groep H speelde leider Kroatië in de vooravond al 0-0 gelijk in Azerbeidjan. Dé kans voor Italië om naar de leiding te springen, maar van een leien dakje liep dat niet. Malta toonde zich immers een koppige tegenstander. Pas in de 69ste minuut kon Graziano Pelle de ban breken en de Squadra naar de leiding schieten. Ook Noorwegen won. Een goal van Forren was genoeg om in Bulgarije de drie punten mee te grissen. De Scandinaviërs komen op een punt van Kroatië en zijn derde in de groep.