Bekende Noren organiseren hun eigen begrafenis op tv

Een nieuw Noors televisieprogramma laat bekende gezichten hun eigen uitvaart plannen en hun doodskist versieren. Het programma wil het taboe dat nog steeds rond de dood hangt wegnemen met een "feel-good programma over het thema", aldus de Noorse openbare omroep NRK.

Presentatrice Namra Saleem trekt er elke aflevering met een doordeweekse doodskist op het dak van haar auto op uit, samen met een bekende gast. In de eerste aflevering van "The coffin" (de doodskist, nvdr) zien kijkers hoe rockzanger Bjarne Brondbo zijn kist versiert met een zelfportret en een handtekening. Nadat elke bekende gast verteld heeft hoe zijn ideale uitvaart eruit ziet, en zijn doodskist gepersonaliseerd heeft, wordt die in het bijzijn van de bekende Noor en de presentatrice van het programma gecremeerd.

"Wij stellen de vragen waarop mensen meestal niet moeten antwoorden", zegt producer Nils Gelting Andresen over het programma. "Onze bekende gasten praten over dingen die serieuzer en existentiëler zijn dat bij een doordeweeks interview."

De Noorse openbare omroep haalt wel vaker het nieuws met opmerkelijke uitzendingen. Recent werden nog beelden van een treinrit van ruim zeven uur tussen Bergen en Oslo uitgezonden. Het programma werd een kijkcijferkanon: 1,2 miljoen Noren stemden erop af.

Meest gelezen