Direct naar artikelinhoud

Belgische wielrenster spuwt haar gal: "Geen respect voor vrouwenkoers"

Belgische wielrenster spuwt haar gal: "Geen respect voor vrouwenkoers"

Kaat Hannes was zondag de beste in het Belgisch kampioenschap wielrennen voor vrouwen. In een sprint haalde ze het voor Kopecky en D'Hoore. Na de wedstrijd was wielrenster Mieke Docx niet te spreken over de race-omstandigheden. In een blogbericht schrijft ze haar frustraties neer: "Nog nooit was ik zo geconfronteerd met de respectloosheid voor het vrouwenwielrennen."

De wielervrouwen moesten al bijzonder vroeg uit de veren om het BK, dat in de voormiddag zou afgewerkt worden, te rijden. "Om 5u30 zat ik mijn ontbijt binnen te wringen, mijn maag begreep er niets van. Ook de latere gelletjes en sportdranken kwamen als een shock aan in mijn maag. Een wedstrijd zo vroeg op de dag brengt je lichaam dan ook compleet in de war."

Ook tijdens de wedstrijd liep het helemaal fout. "Met nog één ronde te gaan werd de achtervolgende groep op 30 seconden uit koers gehaald. Ik begreep er niets van. Tot ik naar mijn horloge keek. Zoals ik al voor de aanvang van de wedstrijd had voorspeld: de wedstrijd van de dames zou nooit op tijd afgelopen zijn voor de start van de mannenrace. Er ontstond één grote soep. De laatste renner had het startblad getekend waardoor alle supporters zich een weg baande naar de 'start', waar de nieuwe Belgische kampioene nog moest finishen. Rensters die uit koers werden genomen, moesten zich een weg zoeken doorheen die mensenzee. Zelfs volgwagens konden niet meer door en moesten een andere weg zoeken. Het was chaotisch, druk maar vooral zo respectloos voor de rensters. Het leek alsof ze niet rap genoeg van de baan konden zijn om plaats te maken voor het 'echte' werk."

Met haar post wil Mieke Docx vooral dat er meer respect ontstaat voor het vrouwenwielrennen. "Mijn verhaal is niet zo zeer een schreeuw om meer aandacht maar wel om respect. Respect van organisators, media en toeschouwers. Respect dat op het afgelopen Belgisch kampioenschap amper aanwezig was."

Lees HIER het blogbericht!

Om 5u30 zat ik mijn ontbijt binnen te wringen, mijn maag begreep er niets van
Belgische wielrenster spuwt haar gal: "Geen respect voor vrouwenkoers"