© BELGA

Vakbonden De Lijn dienen stakingsaanzegging in

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij De Lijn heeft een stakingsaanzegging ingediend omdat de directie een cao niet wil verlengen die de werknemers in besparingstijd tegen loonverlies beschermt. Dat zegt Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD. Volgende week is er normaal wel nog een ultieme verzoeningsvergadering.

De collectieve arbeidsovereenkomst die de vakbonden verlengd willen zien, loopt eind december af. De loon- en arbeidsvoorwaarden en inkomsten van het personeel van De Lijn worden erdoor beschermd bij ingrepen in de exploitatie. “De cao heeft zijn deugdelijkheid bewezen”, zegt Coeck. “Door ze nu niet te willen verlengen, verklaart de directie de mensen eigenlijk vogelvrij.”

De vakbondsvrouw wijst erop dat vooral het personeel van de streeklijnen getroffen zal worden, omdat vooral daar gesneden wordt in de zondagsdiensten. Het inkomensverlies dat daarmee gepaard gaat, wordt zonder de cao niet tegengehouden. “Er zijn nochtans alternatieven. Het is niet nodig om het geld uit de zakken van het personeel te halen”, meent Coeck.

De directie bevestigt via een woordvoerder dat ze enkel nog het basisloon wil garanderen. “De begroting werd gemaakt met behoud van werkzekerheid en behoud van basisarbeidsvoorwaarden. Dat betekent dat we niet langer garanties zullen geven voor inkomsten uit premies, maar wel voor het basisinkomen voor 37 uur werken per week.” Zoals bekend wil De Lijn de helft van de besparingen realiseren door de tarieven te verhogen en de andere helft langs uitgavenzijde. Naakte ontslagen zouden niet nodig zijn in het plan dat voorligt.

Volgens een protocol rond sociale vrede bij de openbaarvervoermaatschappij moet nu een periode van veertien dagen in acht genomen worden vooraleer acties kunnen starten. Bovendien moet de directie de vakbonden nog uitnodigen voor een ultieme verzoeningspoging. Dat zal gebeuren als de stakingsaanzegging de directie heeft bereikt, klinkt het bij De Lijn. De vakbonden gaan ondertussen met de basis overleggen welke acties gevoerd kunnen worden, zegt Coeck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER