Meer dan twintig kompels omgekomen in Chinese mijn

© REUTERS

Bij een mijnongeval in het zuidwesten van China zijn meer dan twintig kompels om het leven gekomen: verdronken door inkomend water. Dat deelden de Chinese staatsmedia zondag mee. Een kompel wordt nog vermist.

edm

Het ongeval gebeurde eerder deze maand, op 7 april. Het water was twee weken geleden de gangen van de mijn in Xiahaizi binnengestroomd na een explosie in een verlaten deel van de mijn. Dat zei de burgemeester van de stad Qujing in de provincie Yunnan, Fan Huaping.

Volgens de speurders zouden de eigenaars van de mijn het ongeval van 7 april pas uren later bij de autoriteiten gemeld hebben. Meer dan 500 reddingswerkers hebben nog geprobeerde de 22 kompels te redden, maar alle hulp kwam te laat: 21 lichamen werden al geborgen, een laatste kompel wordt nog vermist.

In China gebeuren regelmatig zware mijnongevallen, waardoor vorig jaar meer dan duizend kompels onder de grond zijn omgekomen. Mensenrechtenactivisten zijn van mening dat er veel meer doden te betreuren zijn, omdat de autoriteiten geen of geringere aantallen slachtoffers aangeven.