Limburgse burgemeesters vragen uitstel slachtmaatregelen Weyts

De Limburgse gouverneur Herman Reynders heeft de provinciale burgemeesters ontvangen voor overleg rond de maatregelen voor het onverdoofd slachten van schapen tijdens het offerfeest. Volgens Reynders komt het offerfeest te dichtbij om alle formaliteiten in orde te brengen. De burgemeesters pleiten bij Vlaams minister voor Dierenwelzijn Weyts (N-VA) voor een eenmalige overgangsmaatregel, maar die lijkt niet van plan daarop in te gaan.
Archieffoto

"Uit het overleg is gebleken dat in Genk twee pistes voor een oplossing voorliggen", zegt Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren (SP.A). "Het gaat enerzijds om een tijdelijk-permanente vergunning om hun stadsloods als slachthuis te erkennen, en anderzijds om het bestaande slachthuis toe te laten schapen te slachten. Maar voor geen van beide scenario's is er al toestemming. Stel dat die er toch komt, kan Genk de vraag van andere gemeenten opvangen, maar dan in de dagen na het offerfeest. Dat is hetzelfde als Kerstmis vieren op 27 december. Absurd, dus."

In andere gemeenten is er nog helemaal geen zicht op een doorbraak. "In Beringen en Maasmechelen wil men ook een tijdelijk-permanente slachtvloer overwegen, waardoor we naar een gebiedsdekkende oplossing kunnen gaan", legt Yzermans uit. "Iedereen is bereid daar naartoe te werken, maar dan eerder tegen 2016.

"Omdat er nog nergens een goedkeuring is, worden we nu wel met het mes op de keel gezet. Vandaar dat we minister Weyts vragen om een overgangsmaatregel toe te staan en de tijdelijke slachtvloeren, zoals we die al vele jaren tot ieders tevredenheid organiseren, nog een jaar langer mogen inrichten." In het Vlaams Parlement zou de SP.A-fractie woensdag nog een resolutie willen indienen.

"Uitstel creëert chaos"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is niet van plan om in te gaan op de vraag van Limburgse burgemeesters om het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren tijdens het Offerfeest met een jaar uit te stellen. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams parlement.

"Met uitstel ga je net de chaos organiseren, want dan komen er juridische procedures. Uit adviezen blijkt dat iedereen die de organisatie van tijdelijke slachtvloeren juridisch zou aanvechten dat op zijn sokken zou halen", zei hij.

Kritiek bij coalitie én oppositie

Coalitiepartners CD&V en Open VLD zitten niet op dezelfde lijn als Weyts. CD&V-parlementslid Sonja Claes meent dat Weyts de confrontatie zoekt met de moslimgemeenschap. "Ik ben ervan overtuigd dat de moslimgemeenschap zelf stappen vooruit wil zetten inzake dierenwelzijn, maar dat los je niet met een vingerknip op. Je hebt daarvoor tijd nodig", zei Claes. Open VLD-parlementslid Gwenny De Vroe had gehoopt "op een meer pragmatische en verzoenende aanpak" van Weyts.

Ook bij de oppositie is er kritiek. "Welke stap zetten we nu als samenleving vooruit? In plaats van via overleg en wederzijds begrip naar oplossingen te zoeken, zitten we terug in de loopgraven", zei Ingrid Lieten (SP.A). Ook Groen noemt de beslissing van Weyts "geen totaaloplossing". "Dierenwelzijn is enkel gebaat bij een verbod op onverdoofd slachten op een realistische termijn", zei Hermes Sanctorum.

Vlaams Belang vindt de beslissing van Weyts "een stap in de goede richting", al had volgens Chris Janssens een decretaal verbod op onverdoofd slachten "een keuze van de duidelijkheid" geweest.

Meest gelezen