Roken in auto in bijzijn van kinderen binnenkort illegaal in Engeland

© ss

In de auto roken in het bijzijn van kinderen zal binnenkort illegaal worden in Engeland. De nieuwe wet zou vanaf oktober 2015 zijn intrede doen.

lbo

De exacte regulering rond het verbod moet nog goedgekeurd worden door het parlement. Maar aangezien het voorstel eerder dit jaar door een meerderheid van het parlement werd goedgekeurd, wordt verwacht dat de ban er zal komen.

Met dit verbod wil de Engelse overheid kinderen beschermen tegen passief meeroken, dat gelinkt is aan verschillende gezondheidsproblemen. De wet zou van toepassing zijn op kinderen en jongeren tot 18 jaar. Wie betrapt wordt, zal een boete van 50 pond moeten betalen.

Hiermee zal Engeland het tweede land in Europa zijn die roken in de auto in het bijzijn van kinderen verbiedt. Eerder voerde Cyprus al zo’n ban door. Ook in Wales komt er binnenkort een verbod op roken in de wagen waar kinderen in zitten. En ook Frankrijk denkt er aan om dergelijk verbod in een wet te gieten. Wereldwijd geldt zo’n verbod al in Australië, Zuid-Afrika en een aantal Amerikaanse Staten en Canadese provincies.

Concentratie schadelijke stoffen 27 keer hoger

Volgens cijfers van de British Lung Foundation worden jaarlijks 430.000 Engelse kinderen en jongeren tot 18 jaar blootgesteld aan passief roken in de auto.

De Vlaamse Liga tegen Kanker pleit ervoor om ook in België zo’n verbod uit te vaardigen. Uit onderzoek blijkt dat de concentratie aan chemische en kankerverwekkende stoffen in een auto 27 keer hoger ligt dan wanneer er in een huis wordt gerookt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer