Twee minuten lawaai als huldebetoon aan Ford-medewerkers

© Photo: Tom Palmaers

In Genk, maar ook elders in Limburg, hebben duizenden mensen gedurende 2 minuten hevig lawaai gemaakt als eerbetoon aan de Ford-medewerkers, die hun laatste prestaties verrichten. Sirenes en toeterende auto’s waren overal in de provincie te horen. Aan de poorten van de fabriek vormden een honderdtal arbeiders een cirkel om samen het einde van de autoproductie in Limburg te herdenken.

De ‘Luidste Post’ was de naam van de actie die door het Genkse stadsbestuur was bedacht om aan het einde van de werkzaamheden bij Ford Genk hulde te brengen aan de werknemers. De oproep werd goed opgevolgd. Overal in de stad, maar ook elders in Limburg werd twee minuten halt gehouden en maakten de inwoners, elk op hun manier, zoveel mogelijk lawaai. De sirenes en toeterende auto’s waren ver te horen.

Aan de bedrijfspoort werd een spontaan en emotioneel afscheid gehouden. Een honderdtal werknemers verzamelden net voor het hoofdgebouw en vormden hand in hand een grote cirkel. Om 12.30 uur weerklonken fluitjes en toeters van auto’s op de parking.

De werknemers, ook degenen die niet aan het werk waren, maar uit sympathie naar het bedrijf waren gekomen, applaudiseerden minutenlang als een teken van verbondenheid. Hier en daar vloeide een traan. Degenen die nadien voorgoed naar huis keerden, hadden een grote groene zak met persoonlijke spullen bij.

Haast niemand wou een reactie kwijt aan de pers. Guido Bakkers, één van de werknemers, ketende symbolisch zijn rugzak waarmee hij 20 jaar lang naar het bedrijf was gekomen, aan het hek van Ford Genk vast. De sleutel verdween tussen de beplanting: Over en out. Tijd voor een nieuw verhaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen