© Ludo Swennen

© Ludo Swennen

© Ludo Swennen

© Ludo Swennen

© Ludo Swennen

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Van fietsenwinkel tot Beyenhut

Op 3 januari 2015 om 20 uur vindt de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats in De Beyenhut, Beyenstraat 46, Hasselt. Voordien is De Beyenhut ook geopend op 17, 20 en 23 december 2014 vanaf 20 uur voor een gezellige babbel met de nodige geestrijke, koude, warme en voedzame dranken aan kleine prijzen. Iedereen welkom.

Ludo Swennen

De Beyenhut was vroeger fietsenwinkel Vandenborne. Opgericht in 1959 door de gebroeders Jozef en Albert Vandenborne. Het was veel meer dan een fietsenwinkel. Je kon er ook wasmachines, drogers, draadartikelen, nagels, schroeven, huishoudelijke artikelen, sanitair, propaan- en butaangas,... kopen. Jozefs vrouw Virginia deed de winkel, verkocht gas en zorgde daarnaast voor vier kinderen. Greta, Willy, Gerda en Bart.

In 1989 overleed Albert. Zoon Bart Vandenborne nam de zaak over, nu alleen nog fietsen, de verkoop van gas werd afgebouwd. In 1994 verhuisde de winkel naar Beyenstraat 38 (Bart en Martine) Jozef bleef helpen in de zaak maar overleed plotseling in 1996, op 66-jarige leeftijd.In 2013 overleed ook Virginia plotseling. In 2014 maakten de kinderen het huis leeg.

In het najaar van 2014 werd een locatie gezocht om het jaarlijkse kerstfeest en de nieuwjaarsdrink van de Beyenstraat te organiseren. Als het op gezelligheid aankwam kon je vroeger altijd bij Virginia en Jef terecht. Daarom koos men voor de vroegere fietsenwinkel. Garage en werkhuis werden omgetoverd tot kerstparadijsjes en naast het vroegere uitstalraam van de winkel, staat de kerststal.We zijn zeker dat Virginia en Jef zouden genieten van de huidige (tijdelijke) herbestemming van hun woning.

Jaarlijks organiseert PR8 (Pracht), het vroegere Koninklijk Stedelijk Comité voor Gevelversiering, in samenwerking met de groendienst van de stad, de actie Kerstbuurten, waarbij op zoek wordt gegaan naar de best versierde straat van Hasselt. Dit keer voor de elfde keer in 2014 met deelname van 41 straten en buurten. Ook de Beyenstraat in Tuilt doet mee. Niet voor de eerste prijs, wel voor de gezelligheid en de vriendschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer