Vrijlating Yolande Magy tegengehouden

© WAS

Het is nog lang niet zeker dat Yolande Magy, die in 2008 tot 23 jaar cel werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord op haar liefdesrivale, wordt vrijgelaten uit de gevangenis van Brugge. Het parket-generaal van Antwerpen diepte gisteravond laat nog een document op dat verhindert dat ze wordt vrijgelaten voor ze een nieuw proces krijgt. Haar advocaat probeert zijn cliënte toch nog vervroegd vrij te krijgen. Dat kan ten vroegste dinsdag gebeuren.

Geert Neyt

Gisteren verbrak het Hof van Cassatie het arrest van het Antwerpse assisenhof uit 2008. De volksjury veroordeelde toen Yolande Magy uit Brecht tot 23 jaar cel wegens medeplichtigheid aan de moord op Gilberte Timmermans. Die vrouw was met een kussen verstikt door haar echtgenoot Willy Van Gorp, met wie Magy een kortstondige relatie had beleefd.

Omdat de jury haar arrest echter niet had gemotiveerd, moet er nu een nieuw assisenproces komen in Tongeren. Yolande Magy had gehoopt om gisteren al te worden vrijgelaten uit de gevangenis van Brugge maar daar heeft het parket-generaal van Antwerpen een stokje voorgestoken.

“Voor het assisenproces van start ging, is er een bevel tot gevangenneming uitgeschreven maar dat is nooit uitgevoerd wegens omstandigheden”, zegt Paul Van Tigchelt van het parket-generaal. Die omstandigheden waren een chemobehandeling voor de kanker die destijds was vastgesteld bij Yolande Magy.

Omdat dit zeven jaar oude bevel nooit werd uitgevoerd, ligt het parket-generaal nu dwars. Dit betekent dat zij in principe in de cel blijft tot haar nieuwe assisenproces. Een ontnuchterende verrassing voor de 66-jarige vrouw die nooit bekentenissen heeft afgelegd en al zeven jaar haar onschuld uitschreeuwt.

“De reactie van het parket-generaal is die van een slechte verliezer”, vindt Joris Van Cauter, de raadsman van Magy. “Hoe kan je in godsnaam verantwoorden dat iemand die al zeven jaar onrechtmatig is opgesloten nu nog langer in de cel moet blijven?”

Hij zal vandaag nog een verzoekschrift indienen bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) om zijn cliënt toch in voorlopige vrijheid te stellen. Het KI spreekt zich daar dinsdag over uit. Ondertussen blijft het voor een van de oudste gedetineerden van ons land nog enkele dagen nerveus nagelbijten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen