© Tom Palmaers

Rijbewijs kwijt door cannabisspray tegen de pijn: “Het is afzien of autorijden”

Mijn pijnbehandeling stopzetten of nooit meer met de auto rijden: dat is de keuze die ik op dit moment heb.” MS-patiënt Dave Zwerts (33) gebruikt op doktersadvies de enige medicinale cannabis die erkend wordt in ons land. Maar tijdens een politiecontrole testte hij positief op drugsgebruik en nu is hij zijn rijbewijs kwijt.

roel damiaans

Een politiepatrouille zette Limburger Dave Zwerts zondag aan de kant omdat hij met een kapot stoplicht reed. “De politie vroeg of ik gedronken had en of ik iets anders gebruikt had. Ik heb eerlijk geantwoord dat ik op doktersadvies medicinale cannabis gebruik.”

Daarop moest Zwerts een speekseltest afleveren, die uiteraard positief was. Zijn rijbewijs werd meteen voor vijftien dagen ingetrokken. “Dan heb ik eindelijk een middel gevonden dat mijn levenskwaliteit verbetert, maar dan word ik als een crimineel behandeld.”

Dave Zwerts is al zeven jaar MS-patiënt en heeft in die periode alles geprobeerd om van de spierpijnen verlost te geraken. “Ik gebruikte traditionele geneesmiddelen. Op het laatst moest ik 32 pillen per dag slikken. Ik ging vier tot vijf keer per week naar de kinesist om mijn spieren los te maken. Ik ben recent nog een chemobehandeling begonnen. Maar het enige dat echt helpt is Sativex, een mondspray met medicinale cannabis.” Sativex is de enige vorm van medicinale cannabis die in ons land erkend wordt en in sommige gevallen terugbetaald wordt door het Riziv.

© Tom Palmaers

“In de bijsluiter staat dat je met de auto mag rijden als je een stabiele dagelijkse dosis gebruikt en geen neveneffecten ondervindt zoals slaperigheid. Dat is bij mij niet het geval. Ik was er echt van overtuigd dat ik in orde was. Ik wilde nog een attest van mijn neuroloog tonen waarin staat dat ik met de auto mag rijden, maar dat wilden de agenten niet zien. Ik heb de wagen nodig om de kinderen naar school te brengen. Als ik nu toch met de auto rijd en ze betrappen mij, dan riskeer ik zware sancties.”

“Dit schrijnend verhaal maakt duidelijk wat voor een scheve situatie dit is”, zegt Dominique van Gruisen van de vzw Medcan, de belangenvereniging voor het gebruik van medicinale cannabis. “De politie controleert of een gebruiker onder invloed is van alcohol of drugs, maar niet of iemand onder invloed is van zware medicatie zoals Tramadol bijvoorbeeld. Van het gebruik van Sativex word je niet high.”

“Het is een complex vraagstuk dat dringend een oplossing nodig heeft. Het laatste wat je wil is dat patiënten stoppen met hun behandeling, toch maar pijn lijden en hun levenskwaliteit zien achteruitgaan, omdat ze niet als criminelen willen behandeld worden.”

Volgens het kabinet van minister van Justitie Koen Geens is er wettelijk niet in een uitzondering voorzien voor het gebruik van medicinale cannabis. “Wanneer de bestuurder positief test voor cannabis zal de politie genoodzaakt zijn om een proces-verbaal op te stellen. De procureur beslist over verdere uitspraak”, zegt woordvoerster Sieghild Lacoere. “Ook voor andere medicatie zoals slaapmiddelen of pijnbestrijders geldt dat men niet onder invloed mag autorijden. Het doel van bestraffing van rijden onder invloed van alcohol, drugs, medicatie is de veiligheid in het verkeer garanderen.”