© Patrick Hattori

Kazerne Dossin verscherpt veiligheid en gaat tassen en rugzakken controleren

Kazerne Dossin in Mechelen verscherpt vanaf september de controles voor de toegang tot het Memoriaal en Museum voor Holocaust en Mensenrechten. Daarom wordt deze zomer aan de toegang een luifel gebouwd.

Sven Van Haezendonck

Al sinds de aanslagen in Parijs en Brussel zijn de veiligheidsmaatregelen aan het Memoriaal en Museum voor Holocaust en Mensenrechten opgedreven. Door de terreurdreiging stonden er zelfs heel even zwaar bewapende politiemensen aan de deur van het museum in de Goswin de Stassartstraat, in navolging van de antiterreuractie in Verviers.

“Een metaaldetector hebben wij al een tijdje in gebruik. Vanaf september gaan we van bezoekers ook de rugzakken en tassen controleren”, zegt woordvoerster Nele Custers van Kazerne Dossin. “Het is een maatregel die al op veel plaatsen wordt toegepast. Met die realiteit moeten wij nu ook rekening houden. Sporadisch gaan we op basis van de resultaten van de metaaldetector sommige bezoekers uitgebreider controleren. Al is het niet de bedoeling dat er echt lange wachtrijen ontstaan”, legt Custers uit.

© BELGA

Luifel in Cortenstaal

Om het comfort van de bezoekers tijdens het wachten te verzekeren, investeert het museum in een luifel aan de ingang van het museum. "Zodat bezoekers niet in de regen moeten staan als er een controle bezig is. Het gebeurt dat er 's morgens drie tot vier scholen aankomen en dan is het soms wel even aanschuiven", vertelt Nele Custers.

De constructie met een oppervlakte van een kleine veertig vierkante meter wordt opgetrokken in Cortenstaal, het roestkleurige ijzer waaruit ook de bestaande toegangsdeur is vervaardigd. Deze zomer wordt ze geplaatst om tegen volgend schooljaar klaar te zijn. Eerder heeft de stad ook al geïnvesteerd in extra bewakingscamera's aan Kazerne Dossin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER