Direct naar artikelinhoud
Buitenland

#MissingInManchester herenigt kinderen met ouders

Stad gebruikt sociale media na aanslag

Op sociale media worden nog altijd massaal foto's gepost van kinderen die in de paniek na de aanslag gescheiden zijn geraakt van hun ouders en zijn opgevangen in hotels of huizen van inwoners. Onder de hashtags #ManchesterMissing en #MissingInManchester worden ze nu opgespoord, al worden de inspanningen bemoeilijkt door wansmakelijke grappenmakers die fake profielen posten.

De dader(s) van de bloedige terreuraanslag in Manchester stelden zich tot doel om de Britse samenleving te verdelen in haar hart, door onschuldige gezinnen en tieners als doelwit te nemen, maar de lokale bevolking bewees meteen dat ze daar niet in zullen slagen. Omdat het noodnummer van de lokale politie moeilijk bereikbaar was organiseerden lokale surfers op sociale media meteen twee Twitter-hashtags waarmee ouders die hun kinderen kwijtraakten, en omgekeerd, in de paniek na de aanslag een oproep konden doen: #ManchesterMissing en #MissingInManchester. Ook jongeren zelf kunnen via de kanalen proberen hun familie terug te vinden.

Bij het concert van Ariana Grande waren 21.000 mensen aanwezig, onder wie veel kinderen. Sommige ouders stonden te wachten bij de Manchester Arena op hun kroost toen de dodelijke explosie zich voordeed. De talrijke aanwezigen en wachtenden vluchtten daarna in paniek de straat op, waar ze door de hulpdiensten gevraagd werden om zich achter een ruime veiligheidsperimeter te begeven. Door het massale gsm-verkeer raakte het netwerk overbelast en slaagden velen er niet in om hun ouders te bereiken, en omgekeerd. Al vrij snel ontstonden groepen van kinderen die op zoek waren naar hun ouders. 

Lokale hotels openden daarop de deuren. Het plaatselijke Holiday Inn hotel ving meer dan zestig ontheemde kinderen op. Ook de Premier Inn en lokale familiehotels stelden hun kamers open voor de jongsten.

Twitter bericht wordt geladen...

Sommigen kwamen terecht in huizen van burgers in de buurt, die gestrande concertgangers opvingen onder de hashtag #RoomForManchester. 

Intussen vonden de getroffenen de weg naar sociale media. Via #ManchesterMissing en #MissingInManchester deden ouders oproepen om hun kinderen terug te vinden, of omgekeerd. 

Twitter bericht wordt geladen...

Deze ochtend werden velen al verenigd.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook vrienden deden oproepen. 

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Facebook zette zijn Safety Check aan, waarmee gebruikers aan hun vrienden kunnen doorgeven dat ze veilig zijn.

Slimme Twitteraars zijn ook begonnen met fotomuren, waarop aangegeven wordt wie van de aangegeven vermisten al veilig is en wie niet. 

Een gelijkaardig fenomeen zagen we voor het eerst na de aanslagen van 9/11, al werden de foto's van vermisten toen nog vooral aan hekkens en lantaarnpalen in de straten van New York gehangen.

Helaas zijn er ook wansmakelijke grappenmakers die fake profielen van vermisten postten. Zo bleek één vermist meisje veilig en wel in Australië te vertoeven. Sommige Twitteraars laten daarom nu ook op fotomuurtjes weten welke profielen echt zijn en welke vals.

Voor veel familieleden die nog niets vernamen van hun verwanten worden de komende uren nog zeer stresserend, want de kans bestaat ook nog dat hun vermiste kinderen, broers, zussen of ouders onder de slachtoffers zijn. De trieste balans is nu dat er 22 doden zijn en meer dan 50 gewonden, opgenomen in verschillende hospitalen in de buurt.