© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Massey Ferguson en Massey Harris in toppers tijdens BTM Noord Limburg.

Eind mei zet BTM tijdens haar jaarlijkse Bocholter Tractoren en Motorenshow de merken Ferguson, Massey Harris en Massey Ferguson in de kijker. Tractoren die ook vandaag in Limburg nog zeer sterk aanwezig zijn.

RDR

Massey Harris was in Limburg vanaf 1930 leverancier van landbouwmachines. Vooral dan maaimachines, pikbinders en later dorskasten. De verkoop en het onderhoud gebeurden meestal via de lokale dorpssmeden. Massey Harris tractoren kwamen naar Limburg na de tweede wereldoorlog om de dorskasten aan te drijven. Massey Harris beschikte toen al over zware tractoren tot 50 en 60 PK, ideaal voor deze aandrijving. Ze werden o.m. door Theo Martens uit Bree verkocht. Hij was ook de verdeler Ferguson, bekend van zijn grijze, kleine en wendbare tractoren die op alle boerderijen in gebruik waren, maar te licht voor de zware dorsmachines. Met het verschijnen van de Ferguson 35 en later de zware Ferguson 65 kreeg de loonwerker de beschikking over een goede, sterke en zuinige dieseltractor voor alle werk. Na de fusie van Ferguson en Massey Harris tot Massey Ferguson maakte het MF merk een sterke groei door tot een van de grootste merken in Noord-Limburg en in gans België.

BTM geeft Massey Ferguson de eer die het verdient in de landbouwontwikkeling.

BTM erkent met deze show de grote invloed die de groep Massey Ferguson in de landbouwgeschiedenis gespeeld heeft. Met een marktpenetratie van 30% in de goede jaren kan men gerust stellen dat iedere kleine jongen of iedere boer wel ooit een Ferguson had of erop gereden heeft. Voor vele van de oldtimer liefhebbers van BTM is het nu een deel hun hobby. En het zijn niet enkel de hier bekende types die je in Bocholt vind, maar ook de speciale modellen zoals de smalspoor en de wijnbouw uitvoeringen, die uit Zuid-Limburg of uit Frankrijk komen. Zelfs tractoren uit Italië, zoals de zeer zeldzame vierwiel aangedreven Fergusons – met een Selenic voorwielaandrijving- zijn in Bocholt te bewonderen, naast grotere broers uit Amerika of Engeland. En het zijn niet alleen de oudjes die hierop verliefd worden, ook de jeugd weet deze zeer wendbare tractoren te appreciëren. Daarenboven zijn ze eenvoudig in onderhoud zodat de herstellingen of restauraties makkelijk zelf kunnen uitgevoerd worden.

Bocholt het centrum van de landbouw in Noord Limburg

Waar kan je een tractorshow beter organiseren dan midden in het gebied dat groot geworden is door de landbouwmechanisatie. Kreyel is een landbouwgebied bij uitstek, in het midden van Noord Limburg, waar landbouw vroeger de hoofd beroepsbezigheid was. Bekend als een zanderig gebied met kleine vruchtbare terreinen in de beekvalleien, grote bossen, vele vennen, heide en ruigtegebieden werd het geleidelijk getransformeerd in een modern landbouwgebied. Ook dit jaar weer zijn we te gast op de uitgestrekte landerijen van het Aerdenhof te Kreyel - Bocholt.

Grote verscheidenheid aan materiaal; meer dan 70 merken aanwezig.

Vrijwel alle kleinere tractormerken werden eerst door de dorpssmeden en later de gespecialiseerde bedrijven in de wijd omgeving aangeboden; Normag, Porsche, Hanomag, Ferguson, Hatz, Ford, Allis Chalmers, Mc Cormick, David Brown.

In Bocholt worden al deze merken geshowd, naast exoten die hier en daar opduiken en steeds weer voor de verassing van Bocholt zorgen; Feldmeister, Wesseler, Holder, Nordtrak, Schlüter, Guldner, Hela, KIVA. Alle variaties van motoren van 1 tot 6 cilinders zijn aanwezig, tweetakt of viertakt, benzine, petroleum en diesel.

Loondorsers gebruikten de zwaardere tractoren voor het uitvoeren van het zwaardere werk; merken als MAN, Hanomag, Porsche, LANZ, HSCS, Deutz enz zijn hier de vertegenwoordigers. Vooral de gloeikoppen wekken steeds weer de bewondering op door het specifieke geluid, bekend zijn hier o.m. LANZ, Vierzon, le Percheron, Landini, HSCS, Pampa, Ursus, Marshall, en andere.

Een trend die zich al meerder jaren uitbreidt is het steeds grotere aanbod van oldtimers buiten de tractoren. Daarom stelt BTM zich meer en meer open voor alle oldtimers; tractoren, machines, moto’s en bromfietsen, paardenmateriaal, vrachtwagens en industriële machines. Zo kan je een indrukwekkende rij vrachtwagen van Scania’s, Volvo’s, Opel Blitz, Unimogs enz bewonderen, naast oude circuswagens die tot heuse mobilhomes zijn gerestaureerd. De eigenaars zijn maar al te trots indien je ze vraagt om een kijkje te nemen in hun tot juweeltjes gerestaureerde woonwagens.

Naast het hoofdpodium vind je tractoren van het merk Hanomag. Deze gerenommeerde constructeur uit Hannover werd vooral bekend om zijn zware tractoren voor de loondorsers en loonwerkers.

Programma

Op het terrein kan je verschillende ambachten bewonderen, een heuse bakker aan het werk zien, stationaire motoren in werking. Voor een natje en een droogje kan je terecht in de grote feesttent, voor de kleuters is er het luchtkasteel, of ze meten zich met elkaar op het circuit met traptractors. Een uitgebreid aanbod van onderdelen, boeken en allerhande documentatie is zoals steeds te koop op het terrein.

Inkom; 6 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Gratis parking.

GPS adres; Jennenstraat 28 3950 Bocholt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer