© JAA

77 octopusjes wijzen Superfietsers de weg

Op 6 juni zullen zowat 300 leerlingen het zesde leerjaar hun Superfietser-examen afleggen, onder toezicht van politie en juryleden. Oefenen kunnen de kinderen de komende weken beter dan ooit dankzij het nu degelijk bewegwijzerde parcours door heel Schoten.

jaa

Bij Superfietser, dat de gemeente organiseert samen met bijna alle lagere scholen van Schoten, komt het er niet op aan om ter snelst te fietsen, maar wel om ter veiligst. Rita Lauwers, directeur van de Bloemendaalschool coördineert de actie, die de kinderen wil voorbereiden op de dagelijkse lange rit naar de grote school die hen vanaf september wellicht te wachten staat. Al haar collega’s zijn overtuigd van het nut van Superfietser en werken voluit mee. Alleen De Tuimelaar ontbreekt voorlopig in het Superfietser-peloton.

“Onze werkgroep stippelde in overleg met de politie, verkeersdeskundige Erika Baluwé een 13 km lang parcours uit waarop ze niet alleen hun rijvaardigheid kunnen demonstreren, maar ook tonen dat ze de verkeersregels begrijpen. 25 vrijwillige ouders en grootouders houden op de dag van het ‘examen’ op cruciale punten de wacht met een evaluatieformulier. Enkele weken later reiken we tijdens een slotshow de diploma’s uit.”

Echte Superfietsers oefenen alle verkeerssituaties natuurlijk een paar keer in met mama of papa. De voorbije jaren moesten leerkrachten en ouders hiervoor telkens opnieuw de pijltjes uithangen die de kinderen op de juiste route houden. Na een fikse regenbui of door vandalisme verdwenen die meer dan eens. “Daarom hebben we geïnvesteerd in degelijke signalisatie”, zeggen de schepenen van Onderwijs Lieven De Smet (N-VA) en zijn collega van Jeugd Wouter Rombouts (N-VA). “Voor goed 3000 euro kochten we deze vrolijke octopusbordjes in metaal aan. Ze blijven het hele jaar hangen, op 77 locaties.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER